Ultima șmecherie inventată de hackerii ucraineni pentru a-i localiza pe rușii care luptă în țara lor

Ultima șmecherie inventată de hackerii ucraineni pentru a-i localiza pe rușii care luptă în țara lor

Hackerii ucraineni au creat conturi false ale unor femei atrăgătoare pentru a păcăli soldații ruși să le trimită fotografii prin care să își dezvăluie poziția, relatează Financial Times și Business Insider .

Soldați ruși în orașul SamaraFoto: DreamsTime

Nikita Kniș, un IT-ist în vârstă de 30 de ani din Harkov, a declarat pentru Financial Times că atunci, când Rusia și-a lasat invazia la sfârșitul lunii februarie, a vrut să își folosească abilitățile de hacker pentru a-și ajuta țara. El a povestit că a recrutat mai mulți hackeri și a fondat un grup numit „Hackyourmom” care acum include 30 de hackeri din întreaga țară.

El susține că luna trecută hackerii au reușit să păcălească soldați ruși din Melitopol să le trimită fotografii cu ei pe front după ce au creat conturi false pe rețelele de socializare și mesagerie, inclusiv pe populara platformă Telegram folosită de ruși, și au pretins că sunt femei frumoase.

„Ei trimit multe rahaturi fetelor pentru a dovedi că sunt războinici”, afirmă Kniș.

Lovituri masive asupra unei baze a soldaților ruși

Odată ce au primit pozele de la soldați, hackerii au reușit să identifice că acestea au fost făcute la o bază rusească din apropierea orașului Melitopol din sudul Ucrainei. Ei au transmis aceste informații mai departe forțelor armate ale Ucrainei care, câteva zile mai târziu, au atacat baza.

„Primul meu gând a fost - sunt eficace, îmi pot ajuta țara. Apoi mi-am dat seama că vreau să fac mai multe din acestea, să găsesc mai multe baze, din nou și din nou”, a declarat și Maxim, un alt membru al grupului de hackeri, pentru FT.

Nu este clar dacă acesta a fost atacul la care au făcut referire hackerii ucraineni, însă la începutul lunii iulie forțele armate ale Kievului au efectuat un atac masiv asupra Melitopolului, executând 30 de lovituri asupra unei baze rusești.

Agenția rusă de știri RIA a relatat că Ucraina a lovit zona din Melitopol în care se află aeroportul orașului, fără a preciza însî ce a fost lovit.

Melitopolul este și unul dintre punctele centrale ale rezistenței ucrainene, familiile militarilor ruși fiind evacuate din oraș la jumătatea lunii august, la câteva zile după ce partizanii au reușit să arunce în aer sediul partidului Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin.

Hackerii, o bătaie de cap constantă pentru Moscova

Cel mai recent, hackerii și pirații ucraineni au reușit să deturneze undele radio Krym, principalul post de radio din Crimeea, difuzând imnul Ucrainei în peninsula ocupată ilegal de Rusia în 2014.

Încă din primele săptămâni ale „operațiunii militare speciale” ordonate de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie, hackerii ucraineni și din alte țări au spart și televiziunile din Rusia pentru a arăta imagini cu bombardamentele rusești împotriva orașelor din Ucraina.

Hackerii de la Anonymous au spart televiziunile rusești și pe 9 mai, când Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, pentru a transmite un mesaj despre războiul din Ucraina.

Hackerii au schimbat numele fiecărui program difuzat de televiziunile rusești în „Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni și a sutelor de copii ai lor uciși. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului”.

Încă de la sfârșitul lunii martie Rusia a acuzat că este victima unor atacuri cibernetice „fără precedent”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”