Umbrărescu, aproape de câștigarea licitației pentru începerea unei autostrăzi noi în România

Umbrărescu, aproape de câștigarea licitației pentru începerea unei autostrăzi noi în România

Una dintre cele mai așteptate autostrăzi din România a primit în ultimele zile impulsuri semnificative din partea autorităților, scrie Ziare.com.

O decizie importantă a fost anunțată vineri, 25 august, de CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), care a respins contestația depusă la decizia CNAIR din 19 iulie 2023. Atunci Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat asocierea SA&PE Construct SRL–Spedition UMB SRL–Tehnostrade SRL drept câștigătoare a licitației pentru construirea primului tronson din autostrada A8 Târgu Mureș - Ungheni.

Este vorba despre segmentul între Leghin și Târgu Neamț (capătul montan de pe teritoriul județului Neamț), cu o lungime de 30 de kilometri, pentru care firmele controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu au dispoziție 1,5 miliarde de lei, 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru construcție.

Contestația a fost depusă de o societate-parazit, Danlin XXL, fără nici un contract important de infrastructură. Compania are sediul în județul Neamț și ar avea legături cu fostul președinte al CJ Neamț Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, extrădat recent în România, după ce fugise în Italia pentru a nu executa pedeapsa, și aflat în acest moment după gratii.

După respingerea contestației, CNAIR poate trece la semnarea contractului cu UMB. Proiectul este finanțat din PNRR și trebuie terminat obligatoriu până în 2026. În mod ideal, tronsonul de 30 de kilometri ar trebui finalizat până la sfârșitul lui 2025.

- În urmă cu o zi, CNAIR a avizat studiul de fezabilitate pentru tronsonul montan al A8, în lungime de 160 de kilometri, care se întinde pe raza a trei județe: Neamț, Harghita și Mureș, necesitând o muncă intensă pentru strângerea informațiilor. Autoritățile estimează că vor scoate la licitație contractul de proiectare-execuție pentru tronsonul Miercurea Nirajului - Leghin până la finalul anului 2023.

- Tronsonul aflat de cealaltă parte a Carpaților, în județul Mureș, Târgu Mureș - Miercurea Nirajului (24 kilometri) a fost deja licitat, iar CNAIR ar trebui să anunțe firma câștigătoare în perioada imediat următoare.

- Secțiunea de autostradă Târgu Neamț - Iași – Ungheni (93 de kilometri), este în etapa studiului de fezabilitate (SF), care ar urma să fie finalizată până la sfârșitul lui 2023 (inclusiv cu obținerea acordului de mediu), așa cum și-a asumat prestatorul. Autoritățile estimează că vor avea contract semnat de proiectare și execuție în cursul anului 2024.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat