Un an de război la scară largă în Ucraina: Fostul spion Putin și fostul actor Zelenski, doi lideri de stat incompatibili

Un an de război la scară largă în Ucraina: Fostul spion Putin și fostul actor Zelenski, doi lideri de stat incompatibili

Ciocnirea dintre Rusia și Ucraina reliefează diferenţele dintre președinții celor două țări, relatează AFP, care trece în revistă principalele trăsături ale celor doi lideri de stat aflați în conflict: Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Paris, decembrie 2019: Zelenski (stânga) și Putin la singura lor întâlnire oficială FOTO EPA-EFE

În vârstă de 70 de ani, Vladimir Putin este un fost agent KGB aflat la putere de peste 20 de ani la Moscova. Este considerat de o mare parte a lumii vinovat de război.

În vârstă de 45 de ani, Volodimir Zelenski este un fost actor ales președinte al Ucrainei în 2019 în pofida lipsei unei cariere politice în spate.

Doi conducători complet diferiți

„Este vorba în mod evident de două tipuri fundamental diferite de conducători. Unul modern, tânăr, neprotocolar, axat pe dezvoltare. Celălalt închis, arhaic, autoritar, cu complexe şi idei nebuneşti”, observă pentru AFP politologul rus Andrei Kolesnikov de la centrul Carnegie.

Sunt născuţi în aceeaşi ţară - Uniunea Sovietică. Diferenţa de vârstă de 25 de ani este însoţită însă de o ruptură între abordări: din perspectiva lui Putin, lupta pentru putere cu nuanţe revanşarde nostalgice; din cea a lui Zelenski, deschiderea către Occident şi modernitate.

Din 24 februarie 2022, când forţele ruse au atacat Ucraina, opoziţia între cei doi s-a materializat într-o luptă armată care aminteşte de cea biblică între David şi Goliat.

În 2019, când a ajuns preşedintele Ucrainei, Zelenski nu avea ca experienţă politică decât exprimarea opiniilor pe reţelele sociale. El şi-a păstrat acest obicei şi pe timp de război, difuzând în fiecare seară discursuri în format video prin care încearcă să le dea speranţe concetăţenilor săi şi promite victoria, relevă AFP, potrivit Agerpres .

Imaginea lui s-a schimbat întrucâtva după un an - este mai tras la faţă, mai încercănat. Ce a rămas la fel este faptul că apare aproape întotdeauna în tricouri kaki. A reuşit însă să îşi creeze o aură naţională şi internaţională. Zelenski nu ezită deloc să îşi încurajeze conaţionalii apărând printre ei pe front, cum a făcut în decembrie anul trecut chiar la Bahmut, în prezent cel mai fierbinte punct al războiului.

De la neînțelegere la ură

Politologul ucrainean Anatoli Oktisiuk este de părere că liderul de la Kremlin şi-a apreciat complet greşit omologul de la Kiev. „Putin îl trata ca pe un clovn, un comic, un bufon. Invazia (...) este rezultatul subestimării lui Zelenski, al aroganţei şi lipsei de respect” din partea preşedintelui rus, spune politologul ucrainean.

Spre deosebire de oponentul său, Putin nu apare pe teren şi pare izolat. Ține videoconferinţe lungi cu miniştrii săi şi alţi înalţi funcţionari, acuzând Ucraina de nazism sau ameninţând Occidentul. Evită majoritatea angajamentelor publice. Nu s-a apropiat niciodată de front, nu a participat nici măcar la funeraliile vreunui soldat, deşi îşi cultivase de ani de zile - cu demonstraţii de judo sau călărind la bustul gol prin taiga - o imagine de bărbat puternic şi dur.

Lipsa de înţelegere între Volodimir şi Vladimir s-a transformat în ură, notează AFP.

„Pentru mine, el nu e nimic”, spunea Zelenski la sfârşitul lui ianuarie. La Forumul Economic de la Davos, liderul de la Kiev a vorbit chiar despre posibilitatea ca Putin să fi murit şi a lăsat să se înţeleagă că în locul acestuia apare o sosie. „Nu reuşesc să stabilesc dacă chiar trăieşte, dacă el este cel care ia deciziile sau altcineva”, a declarat Zelenski.

La rândul său, Putin i-a numit pe Zelenski şi echipa acestuia „o clică de drogaţi şi neonazişti” care desfăşoară un „genocid” împotriva populaţiei rusofone din Ucraina.

„Putin nu îl consideră pe Zelenski tipul de om politic cu care este gata să discute sau să negocieze. Pentru el, Zelenski este un străin; sunt incompatibili”, subliniază Andrei Kolesnikov.

Fostul premier israelian Naftali Bennett a susţinut la începutul lui februarie că Putin l-a asigurat încă din primele zile ale războiului că nu va ordona asasinarea lui Zelenski.

Putin și Zlenski s-au întâlnit o singură dată, la Paris, în decembrie 2019, la o mediere pentru pacificarea estului Ucrainei, regiune unde forţele guvernamentale ucrainene se confruntau cu separatiştii pro-ruşi aflați sub controlul Moscovei. Atunci, proaspăt ales, Zelenski părea că este în planul al doilea, departe de siguranţa afişată în prezent.

Un moment care a stârnit rumoare a fost cel în care Putin, aşezat la masa negocierilor, i-a cerut lui Zelenski să se întoarcă spre camerele de filmat, iar acesta s-a executat imediat, zâmbind.

Zelenski apăruse deja la Moscova, ca actor într-o emisiune de Revelion pentru 2013 a unei televiziuni ruse. Îmbrăcat la costum şi purtând un papion, el a cântat, a dansat şi a spus glume în râsetele şi aplauzele elitei culturale şi de presă din Rusia, aceeaşi care acum îl insultă, conchide AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...