Un apropiat al lui Putin, vizat în scandalul "Panama Papers", susține că el de fapt este un "mecena"

Un apropiat al lui Putin, vizat în scandalul "Panama Papers", susține că el de fapt este un "mecena"

Un violoncelist apropiat președintelui rus Vladimir Putin și aflat în fruntea unui imperiu offshore, potrivit "Panama Papers", s-a prezentat - duminică, într-o emisiune la televiziunea publică - drept un simplu mecena care ajută sute de tineri artiști ruși, relatează AFP.

Serghei Roldughin, un muzician a cărui prietenie cu președintele Putin datează de la sfârșitul anilor 70, este în atenția opiniei publice după dezvăluirea informațiilor extrase din milioane de documente ale casei de avocatură Mossack Fonseca de către Consorțiul jurnaliștilor de investigație (ICIJ).

Potrivit ICIJ, apropiați ai lui Putin și, în primul rând, Roldughin ar fi ascuns în străinătate aproximativ două miliarde de dolari (1,75 miliarde de euro) în bănci și societăți secrete. Roldughin deține firme offshore legate de societăți de stat rusești, afirmă consorțiul.

Dar o emisiune difuzată duminică pe canalul public Rossia înfățișează un alt portret al artistului, prezentat ca fiind un pasionat de muzică și un mecena care sprijină dezvoltarea noilor talente rusești.

Programul subliniază cât este de costisitor să cumpere în străinătate instrumente pentru artiștii săi și reia linia Kremlinului pentru care acest scandal mondial nu este decât o mașinație orchestrată de SUA.

"Eu merg în străinătate pentru a comanda una sau alta", susține violoncelistul, apropo de eforturile sale pentru a restaura Casa muzicii de la Sankt-Petersburg, o instituție care susține tineri interpreți de muzică clasică.

"Noi investim în sute de tineri muzicieni", adaugă el, fără a detalia în ce mod companiile sale offshore au reușit să obțină asemenea profituri în decursul anilor.

"Totul este scump! Instrumentele sunt scumpe, profesorii sunt scumpi... totul este scandalos de costisitor", mai spune Roldughin în fața jurnalistei de la Rossia, arătându-i un violoncel Stradivarius.

Opoziția rusă a ridiculizat sugestia potrivit căreia Serghei Roldughin investise sute milioane de dolari în străinătate pentru a cumpăra doar instrumente muzicale, cotidianul Vedomosti subliniind că importurile de instrumente în 2015 se cifrau la 50 de milioane de dolari pentru întreaga țară.

Potrivit programului de la canalul Rossia, Roldughin a beneficiat de donația "unor părți minoritare în societăți" din partea unor "sponsori" pentru a nu se mai milogi.

Violoncelistul deține acțiuni în banca Rossia, considerată de Trezoreria americană drept banca privată a elitei ruse. Potrivit "Panama Papers", fondurile offshore ale acestui apropiat al președintelui Putin sunt gestionate de persoane legate de această bancă.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Adrian Dădârlat)

Cititi mai mult:

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...