Un articol care merită citit

Un articol care merită citit

Un articol care merită citit, publicat de rumaniamilitary.ro :

Vladimir Putin acuza NATO ca isi doreste ca razboiul din Ucraina sa se prelungeasca cat mai mult posibil, un razboi de lunga durata, de uzura, fiind de fapt telul Occidentului.

Cateodata gura pacatosului adevar graieste si s-ar putea sa aiba dreptate pentru ca Rusia greu poate fi gonita din Ucraina folosind forta, dar un razboi lung care sa tina Rusia ostatica si s-o oblige la cheltuieli foarte mari, asociate in acelasi timp cu sanctiunile economice, ar putea face ca Moscova sa devina intr-un final mult mai ascultatoare.

Este clar ca rusii nu sunt pregatiti pentru un razboi lung si nici macar nu si l-au imaginat. Dovezi in acest sens sunt deja cu duiumul, de la logistica foarte slaba, la retragerea din zona Kievului si pana la aruncarea in lupta a tancurilor T 62.

Economia rusa nu poate sustine un razboi lung, nu in momentul in care Rusia are un PIB cam cat Italia, iar PIBul per capita mai mic decat cel din Romania. Nu, o astfel de tara nu poate sustine un razboi, chiar si indirect, cu NATO, cu industria militara Vestica, cu forta financiara a Statelor Unite+UE.

Cu atat mai mult cu cat sanctiunile lucreaza intr-un mod foarte pervers si la sfarsitul conflictului, cand va fi el, rusii se vor trezi fara cota de piata pentru gaze si titei din UE. Indiferent cat ii va fi de greu Uniunii sa se descurce fara gazul si petrolul rusesc, Moscovei ii va fi si mai greu sa se descurce fara miliardele de euro care veneau din Europa, iar pierderea cotei de piata va atarna ca un bolovan de gatul Moscovei in anii ce vin.

Cota de piata in afacerile cu titei si gaze (de fapt in orice afacere) este extrem de importanta, pentru ca indiferent de ce sustin rusii sau presa romaneasca, petrol si gaze se gasesc berechet la vanzare, clientii insa sunt mai rari, dar odata ce s-a dat alarma ca UE schimba furnizorul, va fi bataie pe cota de piata europeana doar ca dureaza ceva pana cand se vor crea conditiile pentru ca europenii sa importe cele necesare de pe alte meleaguri. Necazul pentru rusi este ca producatorii de titei si gaze au simtiti sangele rusilor in apa si trag de UE pentru semnarea de contracte pe 20 de ani (cota de piata, siguranta recuperarii investitiilor), iar odata semnate contractele lucrurile s-au cam terminat pentru Moscova.

Odata infrastructura pusa la punct si contractele semnate, Rusia isi vede economia lovita la temelia ei de tara bananiera. Pentru cei care cred ca rusii nu vor avea probleme in a vinde titeiul si gazele pe alte piete, ei bine, aflati ca rusii deja fac reduceri foarte mari la pretul petrolului, iar gazele nu prea vad unde sa la vanda, pentru ca aici ai nevoie de conducte, iar Rusia nu dispune de infrastructura necesara exportului de gaze lichefiate, ii lipseste adica flexibilitatea pe piata gazelor. N-au conducte, n-au nici clienti, infrastructura rusa de exploatare a gazului natural fiind orientata catre UE.

Pe de alta parte, Gazpromul primea un pret semnificativ mai mare de pe piata europeana decat de pe cea chineza.

Revenind la razboiul de lunga durata, sa ne imaginam o scena pastorala: un urs mare si (pretins) puternic da iama intr-o turma de mioare, crezand el ca ciobanestii turmei sunt slabi ca vai de ei. Prinde 1-2 mioare, dar, de mirare pentru urs, ciobanesti sar la bataie si musca zdravan, ba ca necazul sa fie complet, mai sar si alti ciobanesti de la turme vecine si lucrurile devin tragice pentru bietul prost de urs.

Da ursul cat poate, sar si ciobanestii si-l musca rau de tot, iese si ciobanul sa vada care-i situatia si de aici incolo incep necazurile pentru prostul de urs. Bietul animal ar vrea sa ia mioarele pe care le-a prins initial si s-o tuleasca in padure, nu-i surade o lupta de uzura cu ciobanestii turmei, dar acesti se tin dupa el, il musca rau, iar ciobanul se uita lung la blana ursului.

Da-le incolo de mioare, isi zice ciobanul, dar blana tare frumoasa este si hai dupa urs, cu ciobanesti cu tot sa-l prinda si sa-i ia blanita.

Sau cum spunea un banc despre accederea in KGB: o rubla intrarea, doua ruble iesirea.

Cine este ursul, ciobanestii, ciobanestii din vecini si ciobanul va las pe voi sa pricepeti, doar ca respectivul cioban este reprezentantul unui consortiu de companii carora tare mult le-ar place blana ursului. Au mai incercat odata pe vremea lui Boris Eltsan, de data aceasta, dupa o lupta de 1-2 ani, s-ar putea ca ursul sa nu mai aiba scapare.

O Rusie cu spatele la zid, unde zidul de sprijin este arsenalul nuclear, cu o China mult prea puternica pentru confortul Moscovei, cu un NATO care in mod clar nu mai stie de frica armatei ruse si cu o economie slabita dupa 1-2 ani de razboi, cu o populatie care, cel mai probabil, nu va sustine razboiul la nivelul la care rusii sa-si permita sa faca rotatia trupelor pe front, cu chetuieli nesustenabile, cu un buget vlaguit de lipsa banilor din exporturile de titei si gaze, cu bancile si companiile slabite si ele, fara posibilitatea de a-si reinnoi stocul de arme “inteligente” (care folosesc componente din Vest), ce optiune are Kremlinul?!

Cine va clipi primul, care va obosi primul, cine va ramane fara bani? Pai americanii au pus pe masa dintr-o clipire 40 de miliarde de dolari, o suma enorma pe care Rusia nici n-o poate visa, europenii la randul lor nu duc lipsa de bani si desi inflatia musca din zona euro, nu se compara o situatia economica dificila pentru SUA/UE cu una dificila pentru o Rusia singura si inconjurata numai de neprieteni, cu o China la panda, gata sa sufoce Rusia sau s-o preia la remorca.

Cel mai probabil ca NATO nu va clipi primul, are economia si tehnologia de partea sa, iar tiparnita de dolari si euro merge foarte bine. Pentru ca un milliard de euro reprezinta pentru NATO o nimica toata raportat la PIBul tarilor membre (+44 de mii de miliarde de dolari), dar inseamna o suma foarte mare raportat la PIBul Rusiei (un pic sub 1500 miliarde de dolari), iar economia este una peste tot, asa cum au aflat si sovieticii atunci cand URSSul s-a prabusit in 1991.

Astfel ca Vladimir Putin ar putea avea dreptate, dar solutii are?! Probabil ca nu…

PS Evident ca are si NATO cozile lui de topor, de la deja jenanta politica de slugarnicie pe care Ungaria o are in sprijinul Moscovei si pana la frica liderului de la Paris ca “Rusia sa nu fie umilita”, sunt si aici probleme, dar lucrurile se schimba si spre surpriza tuturor Germania si-a schimbat atitudinea, noul cancelar avand un discurs foarte dur la adresa Rusiei si pana la urma ce spune Germania conteaza cel mai mult.

PPS Ceea ce nu intelege domnul Macron este faptul ca atunci cand esti atacat in propria ta tara, orasele iti sunt distruse, cetateni ucisi nu prea ai ce negocia, nu ai ce oferi agresorului decat o lupta crunta, pe viata si pe moarte si abia atunci cand agresorul este cu spatele la zid si cutitul la gat, abia atunci putem discuta.

Altfel, orice cerere din partea Parisului de a “nu umilii Rusia”, cand armata rusa se afla pe teritoriul Ucrainei inseamna de fapt acceptarea cedarii Kievului in fata barbarismului Moscovei. Iar ministrul ucrainean de externe are dreptate cand declara ca prin adoptarea unei astfel de atitudini Franta este cea care se umileste.

PPPS Poate ca presedintele Frantei ar trebui sa-si aduca aminte de vara anului 1940, atunci cand Franta a preferat armistitiul in locul continuarii luptei din Africa de Nord, o decizie pe care sunt absolut singur ca o regreta acum orice francez. Pai si atunci nu ar fi normal ca Parisul sa nu dea astfel de sfaturi Kievului?! Macar sa taca, daca nu are nimic constructiv de spus. Cu atat mai mult cu cat armata franceza a luptat din greu impotriva germanilor, nu s-a facut deloc de ras, a dar a fost tradata de propria sa conducere politica. De politruci adica…

GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”