Un ''asteroid străin'' identificat recent ar putea fi cel mai vechi obiect din sistemul nostru solar

Un ''asteroid străin'' identificat recent ar putea fi cel mai vechi obiect din sistemul nostru solar

Washington, 22 mai /Agerpres/ - Un asteroid ''străin'', care înconjoară Soarele pe traiectoria orbitală a giganticei planete gazoase Jupiter, dar care se deplasează în direcţie opusă, este primul rezident permanent cunoscut din sistemul nostru solar despre care astronomii susţin că provine din alt sistem, informează Reuters citând un anunţ făcut luni de oamenii de ştiinţă.

Potrivit cercetătorilor, o atentă examinare a orbitei asteroidului a evidenţiat faptul că acesta s-a format în altă parte şi a fost capturat de forţele gravitaţionale când sistemul nostru solar - Soarele, planetele şi diverse alte obiecte - au luat naştere dintr-un nor de gaze şi praf, în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani.

''Este un candidat serios (la titlul de) cel mai vechi obiect din sistemul solar'', a declarat astronomul Fathi Namouni de la Observatorul Coastei de Azur din Franţa.

Asteroidul, denumit (514107) 2015 BZ509, prescurtat ''BZ'', are o mărime de circa 3 kilometri. Compoziţia sa este necunoscută.

BZ orbitează în direcţie opusă comparativ cu celelalte planete şi aproape orice altceva din sistemul nostru solar, pe o orbită numită retrogradă.

Primul ''intrus interstelar'' cunoscut până în prezent, un obiect în formă de ţigară numit 'Oumuamua reperat anul trecut la trecerea sa prin sistemul nostru stelar, diferă de BZ.

''Dacă sistemul solar ar avea un serviciu consular şi ar putea emite vize asteroizilor care sosesc, atunci 'Oumuamua nu ar primi decât o viză de scurtă şedere, în timp ce BZ ar beneficia de o carte verde'', adică un statut de rezident permanent, a mai spus Namouni citat de Reuters.

BZ, observat cu ajutorul telescoapelor terestre din Hawaii şi Arizona, ar fi ajuns în spaţiul interstelar după ce sistemul în care s-a format a interacţionat cu un altul într-un roi stelar foarte dens.

''Sistemul solar s-a format într-un roi stelar în care fiecare stea are propriile planete şi asteroizi. Apropierea dintre sistemele stelare, coroborată cu interacţiunile gravitaţionale, au făcut ca aceste sisteme să atragă, să respingă şi să captureze asteroizi unul de la altul'', a explicat Namouni.

''Mişcarea asteroidului este sincronizată cu cea a lui Jupiter. Ei fac o rotaţie completă în jurul Soarelui în aceeaşi perioadă de timp, deplasându-se în direcţii opuse'', a declarat specialista în astronomie Helena Morais de la Universidade Estadual Paulista din Brazilia.

Existenţa lui BZ poate juca un rol important în discuţiile despre originile vieţii pe Pământ. ''Această descoperire ne indică faptul că în sistemul solar ar putea exista mai mulţi asteroizi extra-solari şi comete capturate la începuturile istoriei sale. Unele dintre aceste obiecte s-ar fi putut ciocni în trecut cu Pământul şi este posibil să fi transportat apă, biomolecule şi chiar materiale organice'', a adăugat Morais.

Oamenii de ştiinţă cercetează alte câteva duzini de obiecte din sistemul solar cu orbite retrograde, posibili candidaţi la titlul de ''asteroizi străini''.

Cercetarea a fost publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters (MNRAS Letters). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”