„Un aventurier extraordinar”: cine este Paul-Henri Nargeolet, unul dintre pasagerii de la bordul submersibilului dispărut?

„Un aventurier extraordinar”: cine este Paul-Henri Nargeolet, unul dintre pasagerii de la bordul submersibilului dispărut?

Exploratorul francez, unul dintre cei mai mari specialiști în lumea Titanicului, este unul dintre cei cinci oameni care au luat parte la această misiune. Încă una pentru acest fost scafandru al Marinei, primul care a recuperat un obiect din celebra epavă, la 600 km de coasta canadiană, în anii 1980.

Paul-Henri Nargeolet în timpul unei scufundări lângă epava Titanicului COLECȚIE PERSONALĂ

„Iubitorul Titanicului”, „Domnul Titanic”, „Cercetatorul Titanicului”... Poreclele pentru a-l evoca pe aquanautul Paul-Henri Nargeolet sunt numeroase și una mai măgulitoare decât celelalte. La 111 ani de la cel mai renumit naufragiu din istorie, este un nou eveniment care face va întreaga planetă să își țină respirația, conform ziarului francez Le Perisien .

Luni seara, Garda de Coastă a SUA a declarat că a lansat o misiune de căutare și salvare pentru a încerca să găsească micul submarin turistic folosit pentru a călători în zona de scufundare a Titanicului, dispărut în Oceanul Atlantic, în largul Americii de Nord.

Cinci persoane sunt la bord. Printre ei, francezul Paul-Henri Nargeolet, după cum ne-au confirmat mai multe rude. „Este un foarte bun cunoscător al acestui perimetru subacvatic. El este capabil de orice. Inclusiv de a reveni la suprafață”, ne asigura marți la prânz Mathieu Johann, ofițer de presă și director de carte care îl însoțise în lansarea cărții sale „În adâncurile Titanicului” (edițiile Harper Collins).

Paul-Henri este un mare profesionist, atât în domeniul scufundărilor, cât și în cel al roboților subacvatici. În timpul fiecărei scufundări, el este perfect conștient de riscurile pe care le asumă”, ne-a spus în această după-amiază Bertrand Sciboz, unul dintre prietenii săi, cercetător de epave. În 2010, expertul francez a fost chemat în ajutor pentru a desfășura o nouă campanie de căutare pentru zborul AF 447 între Rio și Paris. „Este un om de știință pur, un om de știință, un fan al utilajelor și tehnologiei, nu i-a păsat de bani”, arată un alt apropiat al lui, care dorește să rămână anonim pentru a nu angaja cuvântul angajatorului său.

Peste 35 de scufundări la Titanic

Puțin cunoscut publicului larg, Paul-Henri Nargeolet este unul dintre cei mai buni cunoscători ai Titanicului. El este responsabil pentru operațiunile subacvatice ale RMS Titanic Inc., compania care deține drepturile asupra epavei celui mai faimos transatlantic din lume. Mai presus de toate, este primul care a adus obiecte de pe linie în 1987. Septuagenarul, pasionat, i-a mărturisit parizianului în 2022, că a citit „200 până la 300 de cărți despre Titanic”. Anul trecut, a decis să publice „În adâncurile Titanicului” (ediții HarperCollins, 144 pagini, 18 euro).

În 1986, comandant pe atunci în Marina Franceză, fusese ales de Ifremer (institutul francez de cercetare pentru exploatarea mării) pentru a supraveghea cercetările subacvatice asupra epavei. Apoi curăța Canalul Suez. „Nu eram interesat de Titanic mai mult decât atât. Ce-i drept, văzusem sau citisem reportaje pe această temă, dar nu îmi imaginam că va ocupa un loc atât de mare în viața mea”, a șoptit el la Cité de la Mer din Cherbourg (Manche). Echipa lui a fost, un an mai târziu, cea care avea să scoată prima un obiect din epavă care se află la o adâncime de 3.800 m. „Trebuia să facem o scufundare împreună cu aproximativ douăzeci de ani în urmă, la bordul celor două submarine ale lui Jules și Jim, dar până la urmă nu am putut participa”, spune Bertrand Sciboz.

Prima dată când a văzut epava, i-a lăsat o amintire de neuitat. „Cu ajutorul sonarului, ne-am apropiat și, în spatele unei movile, a apărut carena. Acolo erau lanțurile ancorelor, troliile încă strălucind, lustruite de curent, luminate de reflectoarele noastre. O poză fantastică. Am fost copleșiți, fără cuvinte. Timp de zece minute, în submarin nu s-a auzit niciun sunet”, ne-a spus el. Cu cel puțin 35 de scufundări cel mai aproape de epavă, el a supravegheat ascensiunea a peste 5.500 de obiecte din ceea ce a mai rămas din Titanic. Acum sunt expuse peste tot în lume.

Iubitorii acestor expediții extreme

Fiecare scufundare, fiecare obiect adus, își amintește totul, ca acest ceas al unei victime aduse înapoi fiicei sale care supraviețuise. O pasiune născută din „prima sa epavă” descoperită urmărind scafandrii în Maroc, când avea doar nouă ani. Visând să descopere misterul elicei centrale, să vadă deteriorarea aisbergului de pe carenă, exploratorul arată „că învață tot timpul lucruri noi despre Titanic”.

Nu avea mare încredere (în submarin), dar era un aventurier, continuă astăzi ofițerul său de presă Mathieu Johann. Aceste ieșiri turistice au fost mereu un prilej de a ne apropia, de a încerca în continuare dezlegarea misterului. Spera să pornească din nou anul viitor să scoată la suprafață obiecte noi, era pe drumul cel bun, mi-a spus”. „A fost în contact cu justiția americană (a cărei autorizație este esențială pentru a aduce înapoi elemente îngropate la o adâncime de aproape 4.000 m) și avea mari speranțe să o obțină în curând”, declară ruda aquanautului francez.

Au mai rămas acum doar câteva ore pentru a spera să-l găsească pe francez și pe cei patru pasageri care l-au însoțit, în viață. Pentru ca submarinul „Titan” să nu devină la rândul său o epavă pe fundul oceanului. Dar chiar dacă se împuținează „din oră în oră”, speranța apropiaților lui Paul-Henri Nargeolet încă e vie. „Eroii nu mor niciodată: sper că se va întoarce să ne povestească despre noua sa aventură”, murmură ofițerul său de presă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat