Un avocat cere test cu detectorul de minciuni pentru jurnalistul britanic Stuart Ramsay de la Sky News

Un avocat cere test cu detectorul de minciuni pentru jurnalistul britanic Stuart Ramsay de la Sky News

Avocatul lui Attila Csaba Pantics, unul dintre bărbații reținuți de procurorii DIICOT, a declarat vineri că va cere autorităților judiciare române ca jurnalistul Stuart Ramsay de la postul britanic de televiziune Sky News să fie supus testului cu detectorul de minciuni, pentru a afla dacă acesta spune adevărul.

Sursa foto: Stuart Ramsay / Twitter

Avocatul Marcel Vrabie a spus, la Curtea de Apel București, că Attila Csaba Pantics și ceilalți doi bărbați reținuți în acest dosar, Levente Pantics și Aurelian Szanto, au primit asigurări de la jurnaliștii britanici că la finalul reportajului se va menționa faptul că personajele sunt fictive.

"Au vina că au participat la această farsă. Ei au crezut că, practic, nu li se va întâmpla nimic, pentru că au primit promisiunea fermă din partea domnului Szanto, care la rândul lui a vorbit cu reporterii englezi, că la finalul reportajului, în subsolul imaginii, va apărea precizarea că toate faptele și personajele sunt fictive", a precizat avocatul Marcel Vrabie.

Avocatul a confirmat că va cere un test poligraf pentru jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a condus echipa de la postul Sky News.

"Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, un detector de minciuni, să vedem cine minte, pentru că eu cred foarte tare că domnul Csaba Pantics este foarte sincer. Și el este dispus să fie supus testului poligraf. L-am întrebat și nu este nicio problemă", a spus avocatul.

Marcel Vrabie a explicat că Csaba Pantics nu a fost atras de bani să apară în reportaj, deoarece el este economist, iar soția este medic, cei doi având o afacere prosperă în orașul Iernut.

Curtea de Apel București va judeca vineri cererea DIICOT de arestare a celor trei români care apar mascați în reportajul Sky News — Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics.

Cei trei au fost reținuți joi noaptea , fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar între jurnaliștii britanici și presupușii traficanți de arme, iar Attila Csaba Pantics și Levente Pantics apar în materialul Sky News cu fețele acoperite. Ei descriu și manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

"Din cercetările efectuate a mai rezultat că, în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnaliștilor, prezentând ca veridice unele date și informații false. Astfel, a reieșit faptul că, la începutul lunii iulie 2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai, cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul de televiziune britanic. Respectivul jurnalist i-a spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deși inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiții, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pantics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul sau, Pantics Levente", arată DIICOT.

Procurorii mai spun că jurnaliștii britanici i-au oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea "investigației jurnalistice", din care acesta a oprit 1.000 euro, iar restul de 1.000 euro urma să fie împărțit între Attila Pantics și Levente Pantics.

Pentru realizarea reportajului, începând cu data de 29 iulie, pe aeroportul din Târgu Mureș au sosit cu o cursă aeriană mai mulți jurnaliști britanici, ce au fost preluați de Szanto cu un autoturism închiriat special pentru această activitate.

După ce au fost preluați, între jurnaliști și însoțitorii acestora s-au purtat discuții privind detaliile filmării, iar lui Aurelian Szanto i s-a cerut ca persoanele care apăreau în calitate de "traficanți de arme" să poarte cagule.

Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările și răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea așa-zișii traficanți, inclusiv prețurile pentru unele tipuri de arme.

"Tot jurnaliștii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită și cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiștii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură. Întrucât jurnaliștii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, inculpatul Pantics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane să-i împrumute o armă marca UM Sadu, cal. 7,62X39, armă cu destinația 'colecție' pe care acesta o deținea legal. Deși arma era deținută în mod legal, acesta nu era abilitat, potrivit dispozițiilor legale, să părăsească domiciliul ori să o împrumute altor persoane", precizează DIICOT.

Ancheta mai relevă că, odată îndeplinite cerințele jurnaliștilor britanici, în dimineața zilei de 31 iulie 2016, Aurelian Szanto s-a deplasat cu autovehiculul închiriat la hotelul în care se aflau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune.

Împreună cu aceștia, Aurelian Szanto s-a deplasat din direcția municipiului Târgu Mureș către localitatea Jeica, județul Mureș, unde s-au întâlnit cu Atilla și Levente Pantics. Cei doi s-au deplasat cu un autoturism de teren fiind urmați de Aurelian Szanto, care conducea autoturismul în care se aflau jurnaliștii britanici.

"La o distanță de aproximativ 2 km față de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai și, împreună cu inculpatul Pantics Levente, au coborât, amândoi și-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare), însă unul dintre jurnaliștii britanici i-a solicitat și inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de 'intermediar al traficanților de arme', să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o șapcă și o geacă. Ulterior, s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse și întrebările la care erau pregătite și răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaților este maghiara", precizează DIICOT.

DIICOT a mai anunțat că, prin intermediul unei comisii rogatorii internaționale, procurorii vor proceda la citarea jurnaliștilor britanici de la Sky News în vederea audierii acestora.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...