Un britanic a fost găsit vinovat de pregătirea unui atentat împotriva militarilor americani din Marea Britanie

Un britanic a fost găsit vinovat de pregătirea unui atentat împotriva militarilor americani din Marea Britanie

Un britanic în vârstă de 25 de ani având legături cu gruparea Stat Islamic (SI) a fost găsit vinovat vineri de un tribunal din Londra de planificarea unui atentat împotriva militarilor americani din Marea Britanie între mai și iulie 2015, relatează AFP.

Junead Khan s-a folosit de slujba sa de curier la o companie farmaceutică drept acoperire pentru a face muncă de recunoaștere în fața bazelor americane, a fost dezvăluit în cadrul procesului său care a durat peste șase săptămâni la Tribunalul din Kingston.

Obiectivul său, conform mesajelor pe care le-a schimbat cu un combatant al SI, descoperite de poliție, era să simuleze un accident în fața uneia dintre aceste baze și să atace un militar cu un cuțit, în încercarea de a reproduce scenariul uciderii soldatului britanic Lee Rigby din mai 2013.

Lee Rigby a fost lovit cu mașina de Michael Adebolajo și Michael Adebowale, doi londonezi de origine nigeriană, în timp ce acesta mergea pe jos îmbrăcat în civil la cazarma sa din cartierul Woolwich, în sudul capitalei britanice. Apoi, cei doi bărbați l-au înjunghiat și aproape decapitat pe soldat, sub ochii trecătorilor.

După arestarea lui Junead Khan la mijlocul lunii iulie 2015, poliția a găsit în locuința sa imagini care-l prezentau pozând în fața unui steag negru, precum cel al SI, și în calculatorul său instrucțiuni pentru fabricarea de bombe. El a făcut de asemenea căutări pe Internet pentru a-și cumpăra un cuțit de luptă.

Bărbatul, care riscă o pedeapsă cu închisoare de viață, a fost de asemenea găsit vinovat pentru că a intenționat să se alăture SI în Siria. Sentința în cazul său urmează să fie pronunțată pe 13 mai.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...