Un cetățean grec de origine rusă, acuzat de Austria de spionaj în favoarea Moscovei

Un cetățean grec de origine rusă, acuzat de Austria de spionaj în favoarea Moscovei

Un cetăţean grec de origine rusă a fost acuzat de Austria de spionaj în favoarea Direcției Principale de Spionaj (GRU) a Statului Major al armatei ruse.

FOTO Shutterstock

Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, care ar fi efectuat pregătire militară specială în Rusia, a transmis informaţii culese în Austria despre războiul din Ucraina mai multor diplomaţi şi servicii de informaţii, a anunțat luni Ministerul austria de Interne.

Acesta s-a aflat la Moscova cu puţin timp înainte şi la începutul invaziei militare ruse din Ucraina, declanșate pe 24 februarie.

El ar fi fiul unui fost spion rus staţionat la un moment dat ca diplomat în Germania şi Austria, transmit agențiile de presă DPA și Reuters, preluate de Agerpres .

Anchetatorii din Directoratul General pentru Siguranţă Publică al Austriei au confiscat dispozitive de ascultare, camere ascunse, telefoane mobile, computere şi o vestă blindată utilizate de suspect.

Bărbatul nu a fost reținut deocamdată. El a intrat în atenţia autorităţilor austriece din cauza deplasărilor sale frecvente, făcând în total 65 de vizite în ţări din Europa, inclusiv Rusia, Belarus, Turcia şi Georgia în perioada 2018-2022. Mai mult, suspectul a achiziţionat mai multe proprietăţi la Viena, în Rusia şi în Grecia, în pofida faptului că oficial veniturile sale erau mici. În cazul în care va fi găsit vinovat, riscă până la cinci ani de închisoare pentru „susţinerea unei agenţii de informaţii străine în detrimentul Austriei”.

Potrivit Ministerului austriac de Interne, ancheta a fost realizată „în strânsă cooperare internaţională”. Țările sau instituțiile implicate în anchetă nu sunt menționate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”