Un deputat rus avansează riscul unui „scenariu Maidan” în Rusia

Un deputat rus avansează riscul unui „scenariu Maidan” în Rusia

Ultranaționaliștii reprezintă cea mai mare amenințare pentru Vladimir Putin, a apreciat un deputat rus pro-Kremlin, prevăzând un risc crescut odată ce nemulțumirile privind războiul se acumulează.

Putin ar putea fi vizat de ultranaționaliștii pro-război FOTO PROFIMEDIA

Oleg Matveiceev, deputat al partidului politic al lui Putin, Rusia Unită, a susținut într-un interviu că „ultrapatrioții” s-ar putea ridica împotriva lui Putin pe fondul frustrării legate de performanțele armatei ruse pe câmpul de luptă din Ucraina.

Situația nu este critică deocamdată , dar 2023 va fi foarte periculos”, a spus Matveiceev.

Acești susținători radicali ai războiului declanșat de Rusia în Ucraina sunt nemulțumiți de evoluția conflictului și reprezintă cea mai mare amenințare pentru Putin, a relatat The Times of London.

Matveiceev este adesea numit consilierul media al Kremlinului, prin prisma comentariilor pe care le face în numele unor oficiali guvernamentali de top.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca ultimele sale comentarii să fie pe placul celor de la Kremlin.

Scenariul ucrainean

„Ultrapatrioții" din Rusia vor propune probabil pe cineva care să candideze împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor (președintele rus ar intra în cursă pentru un al cincilea mandat), a spus deputatul, adăugând că acesta va urma scenariul protestelor ucrainene care au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Matveiceev a vorbit astfel de „scenariul Maidan", cu referire la Piața Independenței din Kiev, unde au avut loc protestele antiguvernamentale din Ucraina, în 2013.

Un Maidan ultrapatriotic cu o doză ușoară de stângism, discuții despre corupție - acestea sunt mijloace de a scoate oamenii în evidență, iar declanșatorul ar putea fi orice", a spus el, subliniind unele dintre eșecurile de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Putin a devenit din ce în ce mai izolat de restul lumii de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022, Occidentul impunând mai multe pachete de sancțiuni Rusiei și Moscova primind critici chiar de la vechii săi aliații.

Totodată, Kremlinul s-a confruntat cu reacții negative din partea figurilor pro-război, care sunt nemulțumite de performanța armatei și susțin folosirea unor tactici și mai brutale în Ucraina.

Un puci militar

Fostul consilier al lui Putin și cel care îi scria discursurile, Abbas Galliamov, a argumentat recent că președintele rus ar putea fi înlăturat printr-o lovitură de stat militară, deoarece generalii sunt frustrați de înfrângerile trupelor pe care le conduc.

Pe măsură ce problemele în țară se acumulează, iar autoritățile sunt incapabile să le rezolve, Putin se transformă pe zi ce trece în ochii oamenilor dintr-un mare strateg într-un dictator obișnuit, de mâna a doua", a declarat scriitorul de discursuri.

Trebuie să înțelegem faptul că marea majoritate a comandanților din armata unei națiuni autoritare nu sunt suporteri devotați ai autorităților, ci oportuniști de rând”, a spus Galliamov.

Dacă se declanșează o revoltă, iar „loialitățile de odinioară” dispar, comandanții militari vor lupta de partea celui mai puternic, care poate să câștige, a precizat fostul consilier al lui Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…