Un disident saudit a fost omorât în Liban, înainte de vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită

Un disident saudit a fost omorât în Liban, înainte de vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită

Întâmplarea a avut loc înainte ca preşedintele american Joe Biden să ajungă în Arabia Saudită, într-un turneu în Orientul Mijlociu. Vizita preşedintelui american a dezlănţuit controverse, fiindcă liderul Arabiei, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, este apreciat ca fiind responsabil pentru asasinarea sălbatică a unui alt disident saudit, jurnalistul Jamal Khashoggi, în luna octombrie a anului 2018, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul.

Manea al-Yami era membru al minorităţii musulmane saudite şi locuia în Liban din anul 2015, de unde încerca să ajungă într-o ţară terţă sigură. Yami a ajutat la alcătuirea, în anul 2020, mişcării de opoziţie Partidul Adunării Naţionale (NAAS). Formaţiunea saudiţilor care trăiesc în exil a pledat pentru un parlament ales în Arabia Saudită, precum şi pentru garanţii constituţionale care să asigure separarea puterilor în stat (legislativ, judiciar şi executiv).

Reacţia ambasadorului saudit din Liban

Într-o declaraţie publicată pe Twitter, NAAS a afirmat că Yami a fost „asasinat în circumstanţe suspecte” şi a solicitat o „investigaţie justă, clară şi transparentă” a crimei.

Mişcarea este de părere că responsabile sunt autorităţile saudite, pentru că nu au reuşit să-şi protejeze cetăţenii, iar aceştia caută mai multe libertate în străinătate.

De asemenea, forţele libaneze de securitate au afirmat, fără a spune numele victimei, că un cetăţean saudit, în vârstă de 42 de ani, a fost înjunghiat mortal, sâmbătă, de cei doi fraţi ai săi, într-o ceartă de familie. Forţele de securitate libaneze au afirmat că cei doi fraţi au fost reţinuţi, duminică, şi că ar fi recunoscut că l-ar fi ucis pe Yami.

O sursă de securitate libaneză a confirmat pentru Reuters că victima este Manea al-Yami.

Ambasadorul Arabiei Saudite în Liban, Waleed al-Bukhari a salutat, într-o postare publicată pe Twitter, încercările autorităţilor libaneze „de a descoperi faptele şi de a-i aduce pe făptuitori în faţa justiţiei”, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...