Un film regizat de o femeie a fost ales „cel mai bun al tuturor timpurilor”, pentru prima dată în istorie VIDEO

Un film regizat de o femeie a fost ales „cel mai bun al tuturor timpurilor”, pentru prima dată în istorie VIDEO

Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, regizat de Chantal Akerman, a ajuns în fruntea sondajului Sight and Sound al Institutului Britanic de Film.

Un film regizat de o femeie a fost ales de un grup de experți drept cel mai bun film al tuturor timpurilor.

Chantal Akerman în 2004 Foto AFP

Este pentru prima dată când o operă regizată de o femeie ajunge în top zece. Sondajul, care se desfășoară la fiecare zece ani, a fost criticat pentru lipsa de diversitate, scrie BBC.

Locul câștigător a fost ocupat timp de 40 de ani de filmul lui Orson Welles, Citizen Kane.

Acesta a fost depășit în 2012 de filmul Vertigo al lui Alfred Hitchcock.

Jeanne Dielman, lansat în 1975, este povestea unei văduve belgiene care recurge la prostituție pentru a se descurca, dar își ucide unul dintre clienți. Filmul are o durată de aproape trei ore și jumătate.

Chantal Akerman, regizoarea belgiană, a murit în 2015, la vârsta de 65 de ani.

Lillian Crawford, un critic de film și scriitor care a contribuit la sondaj, a declarat că filmul este "textul esențial" al cinematografiei feministe.

Într-un articol pentru Institutul Britanic de Film, Laura Mulvey, profesor de studii cinematografice la Universitatea Birkbeck, a calificat votul drept o "zguduire bruscă".

"Lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel", a scris ea.

Sondajul a fost organizat de revista Sight and Sound a British Film Institute's Sight and Sound în fiecare deceniu începând din 1952.

Acesta s-a confruntat în trecut cu critici pentru lipsa de diversitate în rândul experților chestionați și a listei celor mai bune 100 de filme alese.

În 2012, Jeanne Dielman a fost unul dintre cele doar două filme regizate de femei care au intrat pe listă, alături de unul realizat de un regizor de culoare - Touki Bouki, de Djibril Diop Mambéty.

De-a lungul anilor, numărul și diversitatea persoanelor consultate au crescut. În acest an, 1.639 de critici, programatori, curatori, arhiviști și cadre universitare au fost invitați să aleagă cele mai bune zece filme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...