Un fost lider al sârbilor bosniaci, Momcilo Krajisnik, condamnat pentru crime de război, a murit de COVID-19

Un fost lider al sârbilor bosniaci, Momcilo Krajisnik, condamnat pentru crime de război, a murit de COVID-19

Momcilo Krajisnik, un fost lider politic al sârbilor din Bosnia condamnat pentru crime de război de justiţia internaţională, a murit marţi de coronavirus, informează AFP, care citează o sursă spitalicească.

Considerat unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Radovan Karadzic, liderul politic al sârbilor bosniaci în timpul conflictului armat din anii 1990, Momcilo Krajisnik a murit în dimineaţa zilei de marţi într-un spital din Banja Luka (nord), a anunţat instituţia spitalicească într-un comunicat, citat de postul public RTRS.

Momcilo Krajisnik, care avea 75 de ani, a fost în timpul războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995) preşedintele parlamentului sârbilor bosniaci.

El a fost internat la spital la sfârşitul lui august din cauza agravării stării sale de sănătate după ce a contractat noul tip de coronavirus.

Arestat în aprilie 2000 la Pale, lângă Sarajevo, fief al sârbilor bosniaci în timpul războiului, Momcilo Krajisnik a fost condamnat în primă instanţă, în 2006, de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), la 27 de ani de închisoare pentru crime de război, dar achitat pentru genocid. Această sentinţă a fost redusă în martie 2009 la 20 de ani, după înaintarea unui apel. În final, el a fost declarat vinovat de "expulzare, strămutări forţate şi persecutare de civili non-sârbi în Bosnia". El a fost eliberat în 2013.

Conflictul armat din Bosnia s-a soldat cu circa 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Analist rus: „Timpul lucrează împotriva Rusiei” / Soldații ruși au căzut într-o capcană la Severodonețk

2 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

3 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

4 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!

5 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”