Un fost premier nipon trage un semnal de alarmă în privința intențiilor ostile ale Chinei: Lumea trebuie să se trezească

Un fost premier nipon trage un semnal de alarmă în privința intențiilor ostile ale Chinei: Lumea trebuie să se trezească

Fostul premier japonez Taro Aso a făcut apel la comunitatea internațională „să se trezească” în faţa ameninţărilor în creştere în strâmtoarea Taiwan, care separă insula cu același nume de China.

Taro Aso FOTO EPA-EFE

„Cel mai important lucru pentru noi acum este să nu existe niciun fel de război în regiune, inclusiv în strâmtoarea Taiwan”, a subliniat fostul premier japonez într-o intervenţie la Forumul de Securitate de la Taipei, care reuneşte în fiecare an experţi în domeniul apărării și cel maritim.

„Trebuie să ne trezim acum. De la Taiwan la Statele Unite şi alte state din aceeaşi tabără este timpul să ne demonstrăm voinţa şi hotărârea de a lupta şi forţa de descurajare”, a insistat Taro Aso, citat de agenția France Presse, preluată de Agerpres .

Regimul de la Beijing consideră Taiwanul, o insulă democratică, drept parte a Chinei și ia în calcul să o „reintegreze” chiar și prin intermediul unei intervenții militare.

Pregătirile pentru aplicarea forței sunt în toi, armata chineză organizând constant simulări de invazie în apropierea zonei de securitate a Taiwanului și uneori chiar și în interiorul ei.

Ca vecin apropiat al Taiwanului, Japonia „trebuie să fie prima care să îşi exprimă poziţia şi să trimită un mesaj clar comunităţii internaţionale, inclusiv Chinei”, a precizat Taro Aso.

„Menţinerea unei ordini libere şi deschise, în baza valorilor universale, în special în regiunea Indo-Pacific, este o problemă vitală pentru securitatea Japoniei”, a subliniat el.

Aliat apropiat al fostului premier Shizo Abe, Taro Aso (82 de ani) este considerat în continuare unul din „greii” Partidului Liberal Democrat din Japonia, notează AFP.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat în cadrul forumului că aceste tensiuni regionale reflectă „fricţiunile între regimurile autoritare şi cele democratice”, care au atins un „punct critic”.

„Regimurile autoritare au devenit mai agresive şi mai asertive, sunt de asemenea mai convinse că modelul lor alternativ este mai bun decât democraţia”, a afirmat Tsai Ing-wen, asigurând că guvernul său este hotărât să combată „expansiunea autoritarismului”.

„Nu căutăm o confruntare militară şi ne dorim o coexistenţă paşnică, stabilă şi profitabilă cu vecinii noştri, dar Taiwanul este întotdeauna pregătit să îşi apere democraţia şi modul său de viaţă”, a subliniat liderul de la Taipei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat