Un german de origine kurdă, judecat la Munchen pentru atacuri asupra unor magazine turceşti

Un german de origine kurdă, judecat la Munchen pentru atacuri asupra unor magazine turceşti

La Munchen, în sudul Germaniei, a început marţi procesul unui german considerat simpatizant al organizaţiei Stat Islamic şi urmărit pentru atacuri asupra unor magazine turceşti şi asupra unei moschei, precum şi pentru proiecte de atacuri, relatează AFP.

Acuzatul, un tânăr de 26 de ani de origine kurdă prezentat ca Muharrem D., compare în faţa tribunalului regional din Munchen pentru tentativă de omucidere împotriva a 31 de persoane, incendiere, vătămarea corporală gravă a patru persoane şi planificarea "unui act violent ce aduce atingere securităţii de stat", potrivit actului de acuzare.

Bărbatul a fost reţinut în mai anul trecut, după o serie de atacuri asupra unor magazine şi restaurante turceşti din Bavaria şi incendierea unui magazin de fructe şi legume al unui turc, a comunicat la acel moment parchetul din Karlsruhe, care are competenţe în materie de terorism.

Potrivit justiţiei germane, Muharrem D. a început să se radicalizeze în 2017, aderând la teze islamo-jihadiste, înainte de a deveni simpatizant al Statului Islamic. După intervenţia turcă în nord-estul Siriei, motivat de ura pe care o dezvoltase faţă de Turcia, a hotărât să atace turci şi persoane de origine turcă din Germania.

Bărbatul prevedea între altele să comită un atac asupra unei moschei a organizaţiei DITIB, ţinând de Ministerul turc al Cultelor, situată în regiunea Waldkraiburg, în apropiere de frontiera cu Austria.

Intenţiona de asemenea să comită un atac asupra consulatului turc din Munchen şi un atentat cu bombă la una din cele mai mari moschei din Germania, la Koln.

În acest scop, bărbatul şi-a procurat materiale pentru a fabrica un dispozitiv exploziv, între care 34 de kilograme de explozibil, precum şi 23 de bombe artizanale, un pistol şi muniţie.

Una din ţintele atacurilor lui Muharrem D. a fost un salon de coafură al unui turc, căruia i-a spart vitrina pentru a difuza o soluţie cu miros respingător pe bază de acid butiric, mai menţionează France Presse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990