Un grup de soldaţi ruşi îşi acuză superiorii că i-au închis pentru faptul că nu au mai vrut să participe la război

Un grup de soldaţi ruşi îşi acuză superiorii că i-au închis pentru faptul că nu au mai vrut să participe la război

Maksim Grebeniuk, un avocat care conduce organizaţia Military Ombudsman, cu sediul la Moscova, a declarat că cel puţin patru soldaţi ruşi au depus plângeri la comisia de investigaţie, cerând pedepse pentru superiorii care s-au ocupat de reţinerea lor.

„Avem deja o listă cu 70 de soldaţi ruşi care au fost ţinuţi prizonieri. În total, au fost reţinuţi aproximativ 140 de soldaţi”, a precizat Grebeniuk.

Într-o mărturie scrisă trimisă procurorilor ruşi pe 1 august şi obţinută de „The Guardian”, un soldat se plânge de faptul că fost închis timp de peste o săptămână în diferite celule de pe teritoriul Luhansk deoarece a refuzat să se întoarcă pe câmpul de luptă.

El spune că a luat decizia de a nu mai participa la „operaţiunea militară” din cauza unor „greşeli tactice şi strategice făcute de comandanţi” şi a „desconsiderării totale a vieţii umane”.

Vladimir spune că a fost reţinut pe 19 iulie şi plasat într-o cameră cu gratii la fereastră împreună cu alţi 25 de soldaţi din unitatea sa care au refuzat să lupte.

La scurt timp după aceea, Vladimir a fost transferat într-un oraş din regiunea Luhansk unde a stat închis, împreună cu alţi aproximativ 80 de soldaţi, într-o fostă şcoală transformată în bază militară.

El spune că au fost păzit acolo de angajaţi ai companiei militare private Wagner, cunoscută pentru abuzurile comise în diverse teatre de operaţiuni.

„Ei (soldaţii Wagner, n. red.) ne-au spus au amplasat mine în afara bazei militare şi că oricine va încerca să fugă va fi considerat un inamic şi va fi împuşcat pe loc”, a scris soldatul.

Vladimir a fost eliberat într-un final la recomandarea un medic, care a solicitat să fie spitalizat din cauza unor răni suferite la începutul războiului.

„În tot acest timp, nu nu s-a dat niciun document care să explice de ce am fost arestaţi. Am fost închişi ilegal”, subliniază Vladimir, cerând procurorilor să deschidă o anchetă penală împotriva a doi colonei şi a unui maior consideraţi drept vinovaţi de reţinerea sa.

Arestarea soldaţilor, raportată pentru prima dată săptămâna trecută de publicaţia Insider, se adaugă la dovezile tot mai numeroase precum că unele unităţi ruseşti implicate în războiul din Ucraina sunte afectate de moralul scăzut şi de disensiuni interne.

Potrivit unor documente din instanţe din Rusia, sute de soldaţi au fost concediaţi pentru că au refuzat să participe la invazie.

Dar plângerile scrise precum cea a lui Vladimir fac lumină asupra pedepselor severe cu care se confruntă cei care refuză să lupte în Ucraina.

Întemniţarea soldatului indică, de asemenea, că Rusia se confruntă cu probleme tot mai mari în a recruta soldaţi pentru războiul din Ucraina, notează The Guardian.

Kremlinul nu a declarat oficial război împotriva Ucrainei, ceea ce înseamnă că soldaţii sunt trimişi în ţara vecină pe baza unui contract şi pot fi demişi, dar nu pot fi urmăriţi penal sau închişi dacă nu îşi mai doresc să participe la război, explică avocatul Mihail Beniaş.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...