Un inel creştin ce datează din epoca Imperiului Roman, descoperit de arheologii din Israel

Un inel creştin ce datează din epoca Imperiului Roman, descoperit de arheologii din Israel

Autorităţile din Israel au prezentat miercuri sute de obiecte arheologice descoperite în urma unor cercetări subacvatice realizate în Marea Mediterană, inclusiv un inel din aur care a rămas sub apă timp de 1.700 de ani şi care este gravat cu efigia Bunului Păstor, o alegorie a lui Iisus, informează AFP.

Obiectele au fost descoperite în ultimele luni în Marea Mediterană în largul portului antic Caesarea, între oraşele israeliene Tel Aviv şi Haifa, unde două ambarcaţiuni s-au scufundat în urmă cu 1.700 de ani, respectiv 600 de ani, a anunţat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA).



Cercetările marine le-au permis arheologilor să descopere un inel din aur, decorat cu o piatră preţioasă verde, care este gravată cu imaginea unui tânăr cioban îmbrăcat cu o tunică şi care poartă pe unul dintre umeri o oaie sau un berbec.

Helena Sokolov, specialistă în conservare în cadrul AIA şi care a studiat inelul, afirmă că imaginea Bunului Păstor, care îl descrie pe Iisus ca pe un cioban care îşi mână oile, figurează arareori pe un inel, deşi este destul de răspândită în arta creştină.

Judecând după dimensiunile sale reduse, inelul a aparţinut probabil unei femei, a adăugat ea.



Bunul Păstor este unul dintre cele mai timpurii simboluri folosite de comunităţile creştine orientale, a precizat unul dintre arheologii israelieni, adăugând că inelul datează de la jumătatea secolului al III-lea e.n, relatează Reuters.

În Evanghelia lui Ioan din Noul Testament, Iisus s-a numit pe sine "Bunul Păstor" care îşi apără turma de credincioşi.

Descoperirea inelului lângă Caesarea este una logică, deoarece acel oraş antic a fost în trecut capitala locală a Imperiului Roman în secolul al III-lea e.n. şi principalul port al acestuia, a precizat Helena Sokolov.

"În acea perioadă, creştinismul se afla la începuturile sale, dar se dezvolta fără îndoială, mai ales în oraşe mixte precum Caesarea", a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Faptele Apostolilor din Noul Testament îl descrie pe apostolul Petru botezându-l pe centurionul roman Cornelius în Caesarea. Acest oraş a fost unul dintre cele mai timpurii centre ale creştinismului şi a găzduit una dintre primele comunităţi creştine din lume, potrivit Reuters.



Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi a prezentat miercuri câteva sute de obiecte din argint şi bronz datând din epoca romană, precum şi alte câteva sute de obiecte care datează din secolul al XIV-lea, în special din perioada mamelucă. O piatră preţioasă roşie a fost de asemenea descoperită, precum şi vase de ceramică şi mai multe figurine. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...