Un inginer american a fost eliberat de talibani în schimbul unui lider afgan VIDEO

Un inginer american a fost eliberat de talibani în schimbul unui lider afgan VIDEO

Mark Frerichs, un inginer american pe care talibanii îl țineau ostatic din 2020, a fost predat luni pe aeroportul din Kabul, în schimbul lui Bashir Noorzai, un lider afgan condamnat la închisoare pe viață pentru trafic de droguri și aflat în custodia SUA din 2005, conform BBC .

Inginerul american Mark Frerichs și liderului afgan Bashir Noorzai Foto: Twitter/ @AbdulhaqOmeri

Astăzi, Mark Frerichs a fost predat SUA, iar Haji Bashir ne-a fost predat nouă pe aeroportul din Kabul”, a declarat ministrul de externe interimar al talibanilor, Amir Khan Muttaqi.

Frerichs, în vârstă de 60 de ani, a fost răpit de talibani în 2020, cu un an înainte ca grupul să revină la putere în Afganistan, iar reținerea lui în tot acest timp a reprezentat un impediment major în îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și talibani.

Potrivit sursei citate, schimbul a fost posibil ca urmare a unui angajament electoral al președintelui american Joe Biden care ceruse și în luna ianuarie a acestui an eliberarea fostului veteran al marinei americane care se afla de 10 ani în Kabul și lucra ca inginer civil.

Bashir Noorzai a fost primit ca un erou

Bashir Noorzai a fost întâmpinat cu bucurie de luptătorii talibani la întoarcerea sa în capitala afgană.

„Eliberarea mea împreună cu cea a unui american vor face pace între țări”, a spus el într-o conferință de presă.

Noorzai a fost un aliat apropiat și prieten al fostului lider al mişcării talibanilor afgani, Mullah Omar, și a ajutat la finanțarea primului guvern taliban în anii 1990.

El nu a deținut o poziție oficială, dar „a oferit un sprijin puternic, inclusiv arme”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, agenției de presă AFP.

Noorzai a ispășit 17 ani în custodia SUA pentru contrabandă cu heroină. Potrivit procurorilor el a condus o vastă operațiune de cultivare a opiumului în provincia Kandahar, din sudul țării.

La momentul arestării sale în 2005, el era considerat unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din lume, controlând mai mult de jumătate din exporturile de droguri ale Afganistanului, care reprezintă cea mai mare parte a acestei recolte la nivel mondial.

În 2008, el a fost condamnat de un tribunal din New York pentru conspirație pentru a introduce ilegală heroină de peste 50 de milioane de dolari, în Statele Unite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”