Un israelian a fost condamnat la închisoare pe viață, iar un altul la 21 de ani după ce au ars de viu un palestinian

Un israelian a fost condamnat la închisoare pe viață, iar un altul la 21 de ani după ce au ars de viu un palestinian

Un tribunal de la Ierusalim a condamnat joi un tânăr israelian la închisoare pe viață și un altul la 21 de ani de închisoare pentru participarea lor la uciderea unui adolescent palestinian, ars de viu în 2014, informează AFP. Cei doi tineri au fost condamnați de justiția israeliană pentru răpirea și asasinarea lui Mohammed Abou Khdeir, la 2 iulie 2014, în Ierusalimul de Est. Numele lor nu au fost făcute publice pentru că cei doi erau minori în momentul faptelor.

Mama lui Mohammad Abou Khdeir, Douha, a izbucnit în lacrimi la aflarea verdictului. Ea a spus că refuză cei 30.000 de shekeli (7.600 de dolari) pe care fiecare dintre cei doi acuzați a fost condamnat să-i plătească familiei victimei.

Acest asasinat a contribuit la escaladarea violențelor din iulie-august 2014 din Fâșia Gaza și a marcat profund opinia publică palestiniană.

Detenția pe viață este pedeapsa cea mai aspră pe care o poate decide tribunalul. Singurele infracțiuni pasibile în Israel de pedeapsa cu moartea sunt crimele de război și de înaltă trădare, după abolirea pedepsei capitale pentru omucidere, în 1954.

Curtea de justiție urmează se pronunțe și asupra sănătății mintale a unui al treilea acuzat, considerat instigatorul la crimă, Yosef Haim Ben David, astăzi în vârstă de 31 de ani. O audiere este prevăzută pentru 11 februarie.

După o tentativă nereușită care a avut loc cu o zi înainte împotriva unui copil, cei trei l-au răpit pe Mohammad Abou Khdeir în primele ore ale dimineții de 2 iulie 2014, în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Ierusalimului ocupat și anexat de Israel. Adolescentul a fost bătut, dus cu mașina într-o pădure de lângă Ierusalim și stropit cu carburant. Ben David i-a dat foc lui Abou Khdeir când acesta era încă în viață, potrivit autopsiei.

Cei trei au fost arestați la câteva zile după crimă. Ben David le-a declarat anchetatorilor că a dorit să răzbune astfel asasinarea, cu trei săptămâni înainte, a trei adolescenți israelieni răpiți în Cisiordania ocupată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...