Un istoric prezice colapsul Rusiei, împotriva voinței lui Putin și a poporului

Un istoric prezice colapsul Rusiei, împotriva voinței lui Putin și a poporului

Ce s-a întâmplat cu Imperiul rus? S-a dezintegrat la sfârșitul unui război imperialist. Dar cu Uniunea Sovietică? S-a prăbușit la terminarea Războiului Rece. Ce se va alege de Federația Rusă? Ea va intra în colaps, care a fost demult prezis, susține Alexander Etkind, istoric și profesor la Institutul universitar european de la Florența, Italia.

Patriotismul rus este de așa natură încât nici cei care nu susțin regimul lui Vladimir Putin, nu sunt pregătiți să recunoască natura imperială a actualului stat. Nici aceia care consideră actualul guvern rus nedrept, incompetent sau pur și simplu periculos, cred în supraviețuirea Federației Ruse cu granițele actuale, potrivit The Moscow Times .

Dar colapsul Rusiei este de mult timp prezis. El ar fi putut fi încetinit profitând de situația economică favorabilă, mizând pe un guvern competent, un joc diplomatic priceput sau pur și simplu mizând pe noroc.

Pe scena internațională, partenerii Rusiei nu au dorit această dezintegrare. Unii au fost recunoscători Federației Ruse pentru că a pus capăt periculoslui și costisitorului Război Rece.

Prăbușirea care amenință Federația Rusă nu se va întâmpla din cauza popoarelor sau guvernelor străine, ci împotriva lor și în contradicție cu previzibile lor. Probabil că se va întâmpla și împotriva voinței regimului Putin și a populației ruse: astfel de probleme nu se rezolvă de obicei prin vot, susține profesorul de istorie născut la Sankt Petersburg în 1955.

Multă vreme, două decenii, nu s-a întâmplat nimic cu adevărat semnificativ în Rusia. Totul s-a schimbat odată cu cel de-al doilea război ruso-ucrainean, război care nu ar fi trebuit niciodată început de suținătorii unei Rusii unite.

Pentru cei preocupați de păstrarea federației, a venit momentul adevărului. Era imperiilor a trecut de mult. Imperiile din trecut s-au prăbușit după războaie și revolte și au dat naștere unei multiturini de state naționale, care au apărut pe ruinele fostelor colonii.

Cum se va rupe Federația Rusă?

Scriitorul polonezo-britanic Joseph Conrad a susținut că nu există o singură bucată de pământ din lume, care să nu fi fost colonizată. Anglia a fost o fostă colonie romană și a devenit metropola unui nou imperiu.

Acestea fiind zise, aproape toate imperiile au dispărut în secolul al XX-lea, într-un proces care a fost numit ”decolonizare”. Rusia contempoprană, un stat-națiune, se autointitulează o federație, ca Germania sau Elveția, când de fapt se comportă ca un imperiu în ceasul său de declin.

Istoricul Alexander Etkind prezice prăbușirea Federației Ruse. Dezintegrarea ar fi putut fi evitată, ar fi fost suficient să nu declanșeze războiul din Ucraina. Dar revanșismul a fost mai puternmic decât precauția.

Prăbușirea acestei federații va avea loc din cauza liderilor de la Moscova și numai din cauza lor. Profesorul crede că Rusia se va rupe în mai multe state, în funcție de mai mulți factori, economici, culturali, interni și internaționali.

Noile state vor fi diverse: unele vor fi democratice, altele autoritare. Toate vor fi legate mai mult de vecinii lor, de partenerii lor comerciali și de securitate, decât de ”rudele” lor vechi.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia