Un judecător de la Curtea Supremă a SUA face publice cadourile luxoase primite de la un miliardar VIDEO

Un judecător de la Curtea Supremă a SUA face publice cadourile luxoase primite de la un miliardar VIDEO

Judecătorul Clarence Thomas de la Curtea Supremă a Statelor Unite a recunoscut joi că a călătorit gratis cu avionul privat al unui om de afaceri, transmite AFP, citată de Agerpres.

Magistratul conservator fusese criticat pentru că a acceptat cadouri din partea unui miliardar republican.

Curtea Supremă , care a pronunţat mai multe sentinţe conservatoare privind avortul şi armele a fost pusă într-o poziţie dificilă după seria dezvăluiri jenante care a generat în ultimele luni o polemică privind cadourile primite de judecători.

Presa americană a dezvăluit că Thomas a acceptat, fără a le declara, sejururi şi croaziere pe un iaht din partea miliardarului Harlan Crow.

Declaraţia financiară a judecătorului pentru anul 2022, publicată joi, menţionează trei voiaje gratuite cu avionul lui Crow, pe care le-a justificat prin „riscuri crescute de securitate" după articolele jurnaliştilor.

Judecătorul Clarence Thomas FOTO Profimedia

Magistratul a susţinut că bodyguarzii săi îi recomandaseră să evite cursele aeriene comerciale, chiar şi în calitate oficială.

Alte avantaje de care se mai bucurase judecătorul

Miliardarul îi plătise şi studiile fiului într-o instituţie privată şi îi cumpărase o casă mamei magistratului.

Harlan Crow mai contribuise cu o donaţie de 500.000 de dolari pentru un grup conservator fondat de Ginni Thomas, soţia judecătorului, care a încasat o mare parte din suma respectivă drept salariu.

Clarence Thomas nu recunoscuse până acum că s-a bucurat de luxul pus la dispoziţie gratuit de miliardar.

Cum s-a apărat judecătorul

Clarence Thomas s-a apărat susţinând că regulile privind declararea unor avantaje de genul călătoriilor s-au schimbat ulterior, iar Crow nu avea niciun proces la Curtea Supremă. În declaraţia pe 2022, el a menţionat că aşteaptă să afle dacă este nevoie să îşi modifice declaraţiile anterioare.

Potrivuit avocatului său, erorile din declaraţiile anterioare au fost „inadvertenţe", iar judecătorul s-a străduit întotdeauna să respecte legea, inclusiv în privinţa călătoriilor personale care trebuiau declarate.

Apărătorul magistratului a adăugat că criticii lui Thomas sunt „ridicoli" şi provin din „organizaţii de stânga"

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”