Un leac universal pentru cancer, puțin probabil. Ce arată cel mai recent studiu

Un leac universal pentru cancer, puțin probabil. Ce arată cel mai recent studiu

O analiză fără precedent a modului în care cresc diferite forme de cancer a dezvăluit o capacitate "aproape infinită" a tumorilor de a evolua și de a supraviețui, spun oamenii de știință. Rezultatele studiilor a uimit echipa de cercetători.

Cancerul poate volua într-o infinitate de moduri FOTO Shutterstock

Aceștia au concluzionat că trebuie să ne concentrăm mai mult pe prevenție, un leac "universal" fiind puțin probabil în curând.

Cancer Research UK a declarat că depistarea timpurie a cancerului este de o importanță vitală. Studiul - intitulat TracerX - oferă cea mai profundă analiză a modului în care evoluează cancerele și a cauzelor care determină răspândirea lor. Cancerele se schimbă și evoluează în timp - ele nu sunt fixe și imuabile. Acestea pot deveni mai agresive: pot evita mai bine sistemul imunitar și se pot răspândi în tot corpul.

O tumoră începe ca o singură celulă coruptă, dar devine un amestec de milioane de celule care au suferit mutații în moduri ușor diferite.

TracerX a urmărit această diversitate și modul în care aceasta se schimbă, în timp, la pacienții cu cancer pulmonar. Studiul spune că rezultatele s-ar putea aplica la diferite tipuri de cancer. „Acest lucru nu a mai fost făcut până acum la această scară”, a declarat profesorul Charles Swanton, de la Institutul Francis Crick și University College London, scrie BBC

„Nu vom găsi leacuri universale”

La peste 400 de persoane - tratate în 13 spitale din Marea Britanie - au fost prelevate biopsii din diferite părți ale cancerului pulmonar, pe măsură ce boala evolua. „M-a surprins cât de adaptabile pot fi tumorile”, a spus profesorul Swanton.

Nu vreau să par prea deprimant în legătură cu acest lucru, dar cred că - având în vedere posibilitățile aproape infinite în care o tumoare poate evolua și numărul foarte mare de celule dintr-o tumoare în stadiu avansat, care ar putea fi de câteva sute de miliarde de celule - atunci realizarea unei vindecări la toți pacienții cu boală în stadiu avansat ar fi o sarcină formidabilă”, a continuat el. „Nu cred că vom reuși să găsim leacuri universale. Dacă vrem să avem cel mai mare impact, trebuie să ne concentrăm pe prevenție , pe detectarea timpurie și pe detectarea timpurie a recidivei”, a completat el.

Obezitatea, fumatul, alcoolul și o dietă proastă, toate acestea cresc riscul anumitor tipuri de cancer. Combaterea inflamației din organism este, de asemenea, considerată o modalitate de prevenire a cancerului. Inflamația este explicația probabilă a faptului că poluarea aerului provoacă cancere pulmonare și că bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de cancer de colon.

Descoperirea privind poluarea atmosferică a rescris regulile cancerului

Analiza evoluționistă a fost publicată în șapte studii separate în revistele Nature și Nature Medicine.

Iată ce au arătat cercetările:

  • -Celulele foarte agresive din tumora inițială sunt cele care, în cele din urmă, sfârșesc prin a se răspândi în tot corpul.
  • -Tumorile care prezintă niveluri mai ridicate de "haos" genetic au fost mai susceptibile de a recidiva după o intervenție chirurgicală în alte părți ale corpului.
  • -Analizând sângele pentru fragmente de ADN al tumorii, semnele de revenire a tumorii pot fi detectate cu până la 200 de zile înainte de a apărea la o tomografie computerizată.
  • -Mașinăria celulară care citește instrucțiunile din ADN-ul nostru poate fi coruptă în celulele canceroase, ceea ce le face mai agresive.
  • -Cercetătorii speră că aceste descoperiri ar putea, în viitor, să îi ajute să prezică modul în care se va răspândi tumora unui pacient și să adapteze tratamentul.

Rezultatele interesante obținute de TracerX ne ajută să înțelegem mai bine faptul că cancerul este o boală care evoluează pe măsură ce avansează, ceea ce înseamnă că cancerele în stadii avansate pot deveni foarte greu de tratat cu succes”, a declarat dr. David Crosby, șeful departamentului de prevenire și depistare timpurie din cadrul Cancer Research UK.

Acest lucru subliniază importanța crucială a continuării cercetărilor pentru a ne ajuta să detectăm cancerele în cele mai timpurii stadii ale dezvoltării lor sau, chiar mai bine, pentru a preveni apariția lor”, a completat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”