Un meteorit rar, vechi de 4,5 miliarde de ani, descoperit în Olanda

Un meteorit rar, vechi de 4,5 miliarde de ani, descoperit în Olanda

Cercetătorii din Olanda au anunțat luni că au descoperit un meteorit vechi de 4,5 miliarde de ani, ce ar putea să conțină o serie de informații prețioase despre felul în care s-a format Sistemul Solar, informează AFP.

"Meteoriții sunt speciali, pentru că nu avem roci de această vârstă pe Pământ", a declarat geologul Leo Kriegsman de la Centrul pentru biodiversitate Naturalis din Leiden, într-un videoclip publicat pe YouTube, pentru a marca această descoperire.

De mărimea unui pumn uman, meteoritul, ce are o greutate de aproximativ 500 de grame, a trecut cu mare viteză prin acoperișul unui adăpost din micul oraș Broek din regiunea Waterland, la nord de Amsterdam, în ianuarie.

În ciuda unor căutări aprofundate nu au putut fi descoperite alte fragmente ale meteoritului găsit de localnici.

Deși se pare că ploi de meteoriți cad în Olanda la fiecare patru ani, micile fragmente de roci spațiale sunt dificil de găsit. Acesta a fost abia cel de-al șaselea meteorit descoperit în Olanda pe parcursul ultimilor 200 de ani.

"Putem să aflăm mai multe lucruri despre ceea ce s-a întâmplat la începutul existenței Sistemului Solar, când un nor stelar s-a fragmentat și minereurile au început să se formeze, atunci când planetoizii au început să se formeze pentru prima dată", a explicat Leo Kriegsman.

"El ne oferă, deci, informații despre ceea ce s-a petrecut la începutul Sistemului Solar, când Terra a fost formată", a adăugat cercetătorul olandez.

Același geolog consideră că meteoritul provine cel mai probabil din regiunea cuprinsă între planetele Marte și Jupiter, unde se află o importantă centură de asteroizi, cu "multe roci și mici planete", care ies uneori în afara orbitelor lor.

Centrul pentru biodiversitate din Leiden a realizat teste aprofundate pe acest meteorit, înainte de a anunțat descoperirea asa, în cursul zilei de luni.

"Voiam să fim siguri 100% despre destinul meteoritului, deci a trebuit să efectuăm mai întâi o serie de cercetări", a explicat Leo Kriegsman pentru AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa