Un mic oraș german se revoltă împotriva construirii unei fabrici de armament. Localnicii se tem de Putin

Un mic oraș german se revoltă împotriva construirii unei fabrici de armament. Localnicii se tem de Putin

Rezistența micuțului Grossenhain față de o nouă fabrică de armament arată cum planul guvernului pentru o politică externă asertivă pierde teren.

O stradă din Grossenhain FOTO: New York Times

Când liderii guvernamentali din Saxonia au aflat că Rheinmetall, cel mai important producător de armament din Germania, se gândea să construiască o nouă fabrică de muniții în fostul stat est-german, au avut viziuni de boom economic, scrie nytimes.com.

Era o șansă, au crezut ei, de a profita de istoricul aerodrom al orașului - care a găzduit Baronul Roșu în Primul Război Mondial, naziștii în Al Doilea Război Mondial și sovieticii în deceniile următoare - pentru a aduce sute de locuri de muncă și o parte dintr-o infuzie uriașă de fonduri federale pentru reconstrucția forțelor armate germane, care au fost epuizate.

Aleșii din orașul ales, Grossenhain, cu o populație care se apropie de 20.000 de locuitori, au văzut lucrurile altfel.

16 din cei 22 de membri ai Consiliului Local au semnat o scrisoare adresată cancelarului Olaf Scholz, îndemnându-l să blocheze proiectul. Aripa locală a Alternativei pentru Germania, sau AfD, partidul politic de extremă-dreapta în revenire, a organizat un miting în luna iunie, în care vorbitorii au denunțat vânzările de arme către Ucraina. Locuitorii s-au aliniat pentru a semna o petiție distribuită de Partidul Stângii din oraș.

"Respingem o nouă utilizare economico-militară după ani de utilizare militară", scria în petiție. "Nu vrem să fim implicați în războaie în toată lumea într-un mod ocolit".

Poate ușor de ignorat ca fiind o politică de oraș mic, revolta din micul Grossenhain dezvăluie de fapt o neliniște mult mai mare în rândul unor germani, în special în fostul est comunist, cu privire la angajamentul țării lor de a înarma Ucraina, în ciuda "Zeitenwende" sau a punctului de cotitură al cancelarului către o politică externă mai asertivă.

Sprijinul pentru acest pivot a fost atenuat de deceniile pe care Germania de Est le-a petrecut ca satelit sovietic în timpul Războiului Rece, ceea ce a lăsat în regiune atât o teamă persistentă față de Rusia, cât și o afinitate pentru aceasta.

În sens mai larg, mulți germani au încă o aversiune profundă față de război și față de cheltuielile pentru apărare într-o țară al cărei trecut nazist a făcut-o să fie reticentă în a investi în puterea militară. Priveliștea de la Berlin este un lucru; realitățile politice de pe teren sunt altele.

"O mulțime de oameni vin din anii '80, sau din anii '70, sau din anii '60 - că: Nu mai vrem arme. Nu mai vrem o armată. Nu mai este nevoie de asta. Vrem să trăim în pace cu Rusia”, a declarat Sebastian Fischer, membru al legislativului landului Saxonia, care a organizat sesiuni de ascultare a alegătorilor cu privire la preocupările lor legate de fabrică. "Este foarte dificil să le explici oamenilor de ce ar trebui să apărăm Ucraina".

Opoziția față de fabrica propusă în Grossenhain a început aproape imediat după ce directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat într-un interviu din ianuarie că se află în discuții cu guvernul federal cu privire la construirea unei fabrici de muniții cu praf de pușcă în Saxonia pentru a face față unei creșteri a cererii cauzate de eforturile Kievului și ale aliaților săi occidentali de a rezista invaziei rusești din Ucraina.

FOTO: New York Times

FOTO: New York Times

Unii locuitori din Grossenhain s-au temut că fabrica îl va înfuria pe președintele rus Vladimir V. Putin, care a petrecut aproape cinci ani ca agent KGB în apropiere de Dresda, și că orașul lor va deveni o țintă militară.

"Știe exact unde se află aerodromul", a declarat Kerstin Lauterbach, consilier municipal din partea Partidului de Stânga care a condus eforturile de protest față de fabrică, despre Putin. "Populația este foarte, foarte sensibilă la astfel de argumente. Istoria și fabrica de praf de pușcă - este inseparabilă".

Astăzi, aerodromul de 360 de acri, cea mai mare suprafață de teren cu destinație industrială din estul Germaniei, găzduiește depozite și un mic club de zbor, dar vechile elicoptere și avioane sovietice încă se odihnesc la marginea pistelor.

Locuitorii din Grossenhain își amintesc de prezența sovietică ca fiind uneori amenințătoare, povestind povești despre baza care sifona energia electrică a locuitorilor și care genera un zgomot persistent al avioanelor care zburau deasupra lor. Dar însăși existența bazei a insuflat, de asemenea, teamă.

Prinși între două puteri nucleare, sovieticii la est și americanii la vest, locuitorii din Grossenhain se temeau că baza aeriană îi va plasa în prima linie în cazul izbucnirii unui război nuclear. Înregistrările publicate ulterior de C.I.A. arată că americanii au analizat, de fapt, orașul și baza la începutul anilor 1950, oficialii depunând rapoarte privind activitatea de acolo.

Doamna Lauterbach a fost îngrozită de ideea că aerodromul ar putea fi din nou folosit în scopuri militare. Când sovieticii au plecat, locuitorii "au fost ușurați că nu mai existau militari acolo", a spus ea.

În calitate de om de stânga, Lauterbach a declarat că se opune tuturor vânzărilor de arme - nu doar celor destinate Ucrainei - și că a condamnat "războiul de agresiune" al Rusiei.

Cu toate acestea, Lauterbach a spus că a dat o parte din vină liderilor europeni și americani pentru că nu au reușit să rezolve conflictul "pe cale pașnică" înainte ca acesta să se transforme într-un război fierbinte. "Îmi pot imagina că Putin se simte încorsetat", a spus ea, "pentru că NATO alunecă din ce în ce mai aproape".

Armin Benicke, un fost pilot, a devenit o voce proeminentă care s-a opus fabricii, susținând că nu era sigur să se construiască o fabrică de produse chimice atât de aproape de oraș. El a declarat că a susținut eforturile de reînarmare a Germaniei, dar a fost nemulțumit să vadă cum Berlinul trimite atât de mult ajutor Ucrainei, în condițiile în care propria economie germană se confruntă cu dificultăți.

"Acest fond special pentru Bundeswehr - 100 de miliarde pentru ca acum să puteți cumpăra o cantitate decentă de arme", a spus Benicke, folosind numele forțelor armate germane și referindu-se la euro. "Eu spun că este o greșeală, pentru că armele pe care le cumpărați merg în Ucraina".

Jens Lehmann, care reprezintă Saxonia în Parlamentul german, a declarat într-un interviu că decenii de comerț și "socializare" cu sovieticii în timpul Războiului Rece au lăsat mulți est-germani cu o viziune "pragmatică" asupra Rusiei.

"Oamenii au făcut comerț cu Rusia încă de la sfârșitul" celui de-al Doilea Război Mondial, a spus dl Lehmann. "Chiar și după reunificarea Germaniei, am primit întotdeauna gaz rusesc ieftin și fiabil. De aceea, oamenii spun despre război: Trebuie să negociem, trebuie să găsim o cale diplomatică".

Puține informații au fost puse la dispoziția publicului cu privire la modul în care va arăta o fabrică în Grossenhain, ceea ce a permis ca zvonurile să se răspândească. Dirk Diedrich, comisarul Saxoniei pentru proiecte de investiții strategice, a declarat că el și alți lideri ai landului au fost excluși din discuțiile cu Rheinmetall.

"Ceea ce ne-a îngreunat foarte mult situația este faptul că nu am putut introduce fapte în discuții", a spus Diedrich. "Nimeni nu a putut spune care sunt exact planurile companiei".

Dacă aceste discuții ar fi avut loc, a spus el, "am fi putut convinge majoritatea că aceasta este o investiție bună".

În schimb, partidul AfD, clasificat în Saxonia ca organizație suspectă de extremă dreapta, a profitat de dezbatere. Aproape 200 de persoane au participat la mitingul său, purtând inimi de carton în culoarea albastră caracteristică partidului pe care scria "PACE!".

André Wendt, un membru AfD din parlamentul landului Saxonia, a acuzat guvernele occidentale că "ne pun pe toți în pericol" și că "se mobilizează pentru război" prin trimiterea de arme în Ucraina.

"Este scandalos și ahistoric atunci când mass-media celebrează în stil de buletin de știri mutarea tancurilor germane Leopard împotriva Rusiei, iar criticii acestor livrări de arme și ai acestui război sunt prezentați ca fiind extremiști", a declarat Wendt într-un discurs rostit la miting.

Scena a stârnit rumoare din partea politicienilor care au văzut în perspectiva unei fabrici de milioane de euro o oportunitate de a atrage companiile occidentale care construiesc din ce în ce mai mult în estul Germaniei. Primele estimări sugerau că fabrica Rheinmetall ar fi adus în regiune o investiție de aproximativ 840 de milioane de dolari și până la 600 de locuri de muncă.

În cele din urmă, Rheinmetall a decis să nu construiască o nouă fabrică - cel puțin deocamdată - în favoarea extinderii fabricii sale existente la granița de sud a Germaniei. A fost o decizie economică, a declarat dl Papperger, care a ajuns la concluzia că o nouă fabrică ar fi viabilă din punct de vedere comercial doar cu un nou contract uriaș sau cu o infuzie majoră de ajutor de stat.

Lehmann a spus că este păcat. "Companiile mari sunt la München, în Renania de Nord-Westfalia, la Berlin, în nordul Germaniei, undeva pe coastă. Dar în est, există relativ puține companii de apărare și securitate."

"Odată cu Zeitenwende, există o voință politică de a dezvolta industria de securitate și apărare", a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?