Un nou atac la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa: ONU denunţă un „lucru sinucigaş”

Un nou atac la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa: ONU denunţă un „lucru sinucigaş”

La fel ca în cazul bombardamentelor de vineri, cele două părţi beligerante s-au acuzat reciproc de noile atacuri.

Administraţia instalată de forţele ruseşti la Enerhodar, oraş din apropierea centralei, a acuzat armata ucraineană că a vizat complexul nuclear în noaptea de sâmbătă spre duminică cu un lansator de rachete multiple de tip Uragan.

„Schijele şi motorul rachetei au căzut la 400 de metri de un reactor în funcţiune”, susţine partea prorusă.

Potrivit ei, atacul a afectat „o zonă de stocare a combustibilului nuclear uzat” şi a provocat pagube unor clădiri administrative.

De cealaltă parte, compania de stat Energoatom, care administrează centralele nucleare ale Ucrainei, a anunţat că un angajat de-al său a fost spitalizat din cauza „unor răni suferite în urma exploziei” unei rachete trase „sâmbătă seara” de ruşi.

„Trei senzori de radiaţii din jurul complexului centralei au fost afectaţi. Prin urmare, în prezent este imposibil de detectat” o eventuală creştere a radioactivităţii şi de „intervenit în timp util”, a subliniat Energoatom.

„Nu există în lume o naţiune care să se simtă în siguranţă când un stat terorist (Rusia, n. red.) trage împotriva unei centrale nucleare”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reuters precizează că nu a putut verifica versiunile celor două părţi.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat drept „din ce în ce mai alarmante” veştile care vin de la centrala nucleară de la Zaporojie.

AIEA cere acces la complex, dar este refuzată atât de partea ucraineană - pentru a nu recunoaşte legitimitatea forţelor de ocupaţie -, cât şi de partea rusească.

Există informaţii că un reactor a fost oprit după cele trei atacuri de vineri, care au afectat o linie de înaltă tensiune.

Luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă susţinută în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima privind comemorarea a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Central nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de ruşi încă de la începutul lui martie, dar încă este ţinută în funcţiune de tehnicieni ucraineni.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

2 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

5 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari