Un nou instrument de represiune în Rusia: Putin va dispune de „poliția presei”

Un nou instrument de represiune în Rusia: Putin va dispune de „poliția presei”

Regimul condus de Vladimir Putin va dispune în curând de „poliția mass-media”, a cărei sarcină va fi, oficial, să identifice și să blocheze materialele considerate „extremiste și distructive”.

FOTO Arhivă

Conform publicației ruse „Izvestia”, una dintre instituțiile implicate în dezvoltarea noii structuri este Academia Rusă de Economie Națională și Administrație Publică (RANEPA), aflată sub controlul Kremlinului.

RANEPA se ocupă de partea de instruire a polițiștilor, care la final vor fi specializați în trei domeniii: infracțiuni împotriva cetățenilor (cyberbullying, stalking), infracțiuni împotriva entităților juridice (piraterie) și infracțiuni împotriva statului (extremism).

Oficial, noua direcție se numește „Sprijinul media pentru interesele statului și ale securității naționale”.

„Sarcinile ofițerilor de securitate media includ lupta împotriva propagandei terorismului, ideologiei culturii criminale, sinuciderilor în rândul adolescenților, insultarea sentimentelor credincioșilor. Programul este implementat cu sprijinul Comitetului Național Antiterorism”, a declarat Lidia Malîghina, responsabilă de proiect.

Noua structură survine pe fondul intensificării represiunii în Rusia, unde Putin încearcă să înăbușe orice critică și orice formă de opoziție în contextul agresiunii sale militare din Ucraina.

Orice critică la adresa războiului este considerată de cenzorii lui Putin drept o „informație falsă” și este pedepsită prin lege.

Roskomnadzor, principala agenție de monitorizare - de fapt de reprimare - a mass-mediei și internetului în Rusia susține că a identificat peste 190.000 de materiale cu „informații false” și peste 30.000 de apeluri la „tulburări în masă”, adică la proteste față de regimul Putin, de la începutul anului trecut.

Instituțiile de presă și organizațiile din Rusia care nu se supun regimului Putin sunt de regulă catalogate drept „extremiste” și „agenți ai străinătății”, apoi interzise.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?