Un nou partid de extremă dreaptă încearcă să ia locul Jobbik pe scena politică din Ungaria

Câteva sute de militanți s-au adunat sâmbătă în suburbia Vecses a Budapestei pentru a "desfășura drapelul extremei drepte" și a pune bazele unei mișcări politice numite "Forță și Hotărâre" (FH), relatează Reuters. Evenimentul, deși de amploare redusă, a fost relatat de presă la nivel național.

Principalul partid de opoziție din Ungaria, Jobbik, s-a apropiat de centru și a lăsat loc pentru noi inițiative la extrema dreaptă, unde își avea originile, remarcă Reuters. Noua mișcare a anunțat sâmbătă că intenționează să participe la alegerile din 2018 cu o platformă radicală, opusă liberalismului și imigrației.

Limbajul folosit este rasist pe față. Unul din liderii FH, Laszlo Balasz, a adresat participanților — mai ales bărbați musculoși și tatuați, potrivit Reuters — mesajul că Europa dă dovadă de o toleranță greșită față de pericolul minorităților existente și de afluxul de milioane de migranți. "Zeci de milioane îngroașă rândurile arabilor, africanilor și țiganilor care nu vor da dovadă de toleranță, după ce își vor da seama de puterea pe care le-o dă ponderea demografică. (...) Comunitatea noastră etnică trebuie să fie pe primul loc (...) nu există egalitate", a spus el.

Un alt lider, Zsolt Tyirityan, a prezentat Europea actuală în termenii Lebensraum, "spațiul vital" invocat de ideologia nazistă: "Istoria lumii se câștigă și se pierde prin populație, prin lupta pentru spațiul vital și lupta de a păstra spațiul vital. (...) Oricine spune altceva ori suferă de iluzii, ori minte. Oricum am privi lucrurile, cel mai puternic câștigă întotdeauna. (...) Am conștiința rasei. Sunt mândră că sunt un european alb. (...) Și îmi rezerv dreptul de a apăra asta".

Tyrityan a reluat și poziția cunoscută a premierul ungar Viktor Orban privind statul neliberal. "Declarăm război liberalismului. Acesta este principalul nostur dușman și vom face totul pentru a-i distruge idealurile în rândul publicului. (...) Acești oameni își pierd naționalitatea, conștiința de rasă și în curând identitatea sexuală. Astfel de oameni trebuie alungați din spațiul nostru vital".

După discursul lui Tyirityan, un simpatizant i-a cerut un autograf pe un exemplar nou din Mein Kampf, cartea lui Adolf Hitler.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări