Un nou progres al medicinei de precizie a fost obținut împotriva cancerului (studiu)

Un nou progres al medicinei de precizie a fost obținut împotriva cancerului (studiu)

Cercetătorii britanici au testat cu succes în laborator un număr de 265 de molecule pe un larg eșantion de celule tumorale care conțineau un numeroase mutații genetice responsabile pentru diferite tipuri de cancer, un pas considerat important în medicina de precizie, informează agenția France Presse (AFP).

În cele mai multe cazuri, oamenii de știință al căror studiu a apărut în ultima ediție a revistei 'Cell', au constatat că aceste molecule, deja lansate pe piață sau în curs de elaborare, care acționează ca anticorpi împotriva cancerului, distrug în condiții de laborator celulele care poartă mutațiile genetice ale multor tipuri de cancer.

Studiul a arătat cum moleculele existente ar putea fi folosite pentru tratarea unor noi grupuri de pacienți sau să fie mai eficiente la bolanvii ale căror tumori au anomalii genetice specifice.

Acest stadiu al cercetării va ajuta, de asemenea, oamenii de știință la proiectarea de noi agenți capabili să țintească cancerul pe baza semnăturii sale genetice.

"Acesta este începutul unui proces de căutare vizând determinarea modului în care pot fi țintite diferite grupuri de bolanvi cu medicamente anticanceroase specifice, o cercetare încă imposibilă acum câțiva ani deoarece nu secvențiasem suficient ADN din tumorile pacienților", a explicat dr. Mathew Garnett, biolog la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie și unul dintre principalii autori ai studiului.

Când oamenii de știință dezvoltă noi medicamente anti-cancer, ei depind de multe ori de începerea culturilor de celule canceroase in vitro, se precizează în revista 'Cell'.

"Nu pot fi testate sute de substanțe experimentale anti-cancer pe un singur pacient, este pur și simplu imposibil", a precizat Ultan McDermott, medic oncolog și cercetător la Institutul Singer, co-autor al acestei lucrări.

"Dar este posibil să fie create linii de celule în laborator, care pot fi expuse la un mare număr de medicamente diferite pentru a determina eficiența lor", a spus specialistul.

Pentru acest studiu, oamenii de știință au folosit atlasul genomului cancerului al institutului național de sănătate National Institutes of Health (NIH) și al Cancer Genome International Consortium.

Aceste două institute au colectat informații genetice din peste 11.000 de mostre de tumori, apoi au comparat aproximativ o mie de linii de celule canceroase din laborator pentru a le identifica pe cele cu aceleași tipuri de mutații ca și tumorile.

"Multe dintre aceste linii celulare conțin caracteristicile moleculare care sunt importante în cancerele umane", a observat dr. McDermott.

Cercetătorii au fost apoi în măsură să prevadă răspunsurile diferitelor celule tumorale la cele 265 de molecule anti-cancer existente sau în curs de elaborare.

Obiectiv și al unei inițiative majore a președintelui Barack Obama lansată în 2015, medicina de precizie constă în tratarea pacienților în funcție de anomaliile genetice specifice ale tumorilor lor, mai degrabă decât în funcție de tipul lor de cancer, amintește agenția France Presse (AFP).

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Foarte interesante amănunte! / Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii trag după ținte false și se omoară între ei

5 Profesorul Vlad Ciurea / Creierul are cinci dușmani!