Un nou zbor-test al capsulei Starliner, dezvoltată de Boeing, programat pentru jumătatea lui mai 2022

Un nou zbor-test al capsulei Starliner, dezvoltată de Boeing, programat pentru jumătatea lui mai 2022

Capsula spaţială Starliner, dezvoltată de Boeing, va încerca din nou la jumătatea lunii mai să ajungă la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au confirmat marţi NASA şi compania americană, care a înregistrat mai multe eşecuri în cadrul acestui program spaţial concurent al SpaceX, informează AFP.

Acest test crucial, fără pasageri la bord, ar trebui să ajute NASA să dispună de un al doilea mijloc de transport cu care să-şi ducă astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională.

Lansarea, de la baza din Florida, este prevăzută pentru 19 mai. Dacă în ziua respectivă ar apărea vreun impediment (cum ar fi vremea nefavorabilă), există o altă posibilitate de lansare pentru ziua următoare.

A mai existat o tentativă pentru efectuarea acestui zbor de test în 2019, dar demersul a fost la un pas de catastrofă din cauza unei probleme de software. Capsula a fost nevoită să revină pe Terra înainte să ajungă la ISS.

Testul ar fi trebuit reluat în august 2021, însă atunci a fost anulat în ultimul moment din cauza unei probleme apărute la valvele sistemului de propulsie, care au rămas închise în timpul unor ultime verificări pe rampa de lansare.

Boeing a ajuns la concluzia că această disfuncţionalitate a fost cauzată de o problemă de umiditate care, în urma interacţiunii cu substanţa oxidantă prezentă în sistemul de propulsie, a format acid azotic, care a contribuit la blocarea valvelor.

''Aceste opt luni au fost dificile'', a afirmat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Steve Stich, directorul programului de zboruri comerciale al NASA. ''Am rezolvat problema (...) şi ne îndreptăm către lansare'', a mai spus el.

Acest zbor de test are drept obiectiv probarea siguranţei capsulei. Boeing preconizează realizarea unui ultim test la sfârşitul anului 2022, de data aceasta cu echipaj la bord, a declarat marţi Mark Nappi, din cadrul Boeing.

SpaceX a transportat deja peste 20 de persoane pe ISS graţie capsulei sale Dragon. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina