Un octogenar din Japonia pasionat de skateboarding învaţă manevre noi de la practicanţii mai tineri

Un octogenar din Japonia pasionat de skateboarding învaţă manevre noi de la practicanţii mai tineri

Yoshio Kinoshita, un octogenar din Japonia care practică skateboarding-ul, este dovada vie că învăţarea nu are limită de vârstă, notează vineri Reuters.



Bărbatul în vârstă de 81 de ani se dă pe trambulinele din oraşul Osaka aproape în fiecare zi, învăţând manevre noi de la alţi practicanţi cu câteva decenii mai tineri decât el.

''Cu toţii îmi sunt profesori'', a spus Kinoshita, care a lucrat ca tehnician în domeniul construcţiilor înainte de a ieşi la pensie, iar acum are o slujbă cu jumătate de normă la o parcare de biciclete.

''Mai întâi mă ţineam de balustradă'', a povestit el după care a devenit maestru la piruetele de 180 de grade şi alte manevre.



Kinoshita a învăţat să meargă pe skateboard în urmă cu doar doi ani după ce a cumpărat o placă dintr-un magazin care vindea obiecte uitate în gară.

Placa de skateboard, pe care a dat 800 de yeni (7,15 dolari), o achiziţie făcută într-un impuls de moment, i-a schimbat însă viaţa.

În Japonia, ţara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume, unde peste 35% dintre rezidenţi vor avea peste 65 de ani până în 2050, Kinoshita a recomandat practicarea skateboarding-ului ca o modalitate de a preveni apariţia demenţei.



''Este un sport care îţi dă un sentiment de suspans'', a spus el. ''Pe lângă faptul că te relaxează, cred că skateboarding-ul ameliorează capacitatea cognitivă chiar şi cu puţin''.

''Pentru bătrâni ca mine, care încearcă să înveţe lucruri noi, dacă nu exersăm puţin câte puţin în fiecare zi uităm rapid cum se face'', a mai spus el. ''De aceea cred că trebuie (să vin aici) şi să exersez în fiecare zi''.



Kinoshita, care are doi copii şi doi nepoţi, a spus că a privit uimit practicanţii de skateboarding de la recentele Jocuri Olimpice de la Tokyo. Toţi cei trei medaliaţi la categoria femei erau adolescente, printre care şi medaliata cu aur, o japoneză de 13 ani, Momiji Nishiya.

''Sunt cu adevărat incredibili'', a spus Kinoshita. ''Ca să fiu sincer, copiii de cinci ani, patru ani sau trei ani sunt mai buni ca mine. Cu siguranţă''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale