Un polițist, primul spaniol pedepsit legal pentru distribuirea de fake news

Un polițist, primul spaniol pedepsit legal pentru distribuirea de fake news

Un polițist spaniol a postat în mod intenționat un clip video cu o presupusă agresiune sexuală pentru a stârni ura împotriva copiilor de migranți. Polițistul a devenit prima persoană din Spania care a primit o pedeapsă cu închisoarea pentru că s-a folosit de rețelele de socializare pentru a posta și disemina știri false (fake news).

Un polițist spaniol a fost pedepsit pentru răspândirea de fake news / Foto: Arhivă

Un tribunal din Barcelona l-a condamnat, marți, pe ofițerul de la Guardia Civil, pentru o infracțiune împotriva drepturilor fundamentale și a libertăților publice, la 15 luni de închisoare și la o amendă de 1.620 de euro, scrie The Guardian.

Acuzatul, care și-a recunoscut vinovăția, va evita închisoarea, deoarece în Spania pedepsele privative de libertate mai mici de doi ani nu sunt executate de cei care se află la prima abatere. Cu toate acestea, instanța i-a ordonat să urmeze un curs de drepturile omului și de combatere a discriminării și să se abțină de la postarea de comentarii defăimătoare pe rețelele de socializare.

Instanța a aflat că, în iulie 2019, acuzatul a postat pe contul său de Twitter un videoclip cu un așa-zis tânăr marocan care viola o femeie în Canet de Mar, un oraș din apropierea Barcelonei. El a postat videoclipul care, de fapt, era despre o femeie bătută și agresată sexual în China la doar câteva zile după ce o femeie din Canet de Mar ar fi fost violată de doi minori străini care locuiau într-un centru de primire.

„Iată o înregistrare video cu mena marocană [un termen adesea depreciativ pentru minorii neînsoțiți] din Canet de Mar — unul dintre cei pentru care va trebui să cotizăm până la 23 de ani”, se arată în postare. Ofițerul a sugerat, de asemenea, că atacurile comise de «nebuni și haite de marocani»” sunt ignorate de mass-media.

Videoclipul a fost vizionat de aproape 21.000 de ori.

Procurorii, care au declarat că contul inculpatului era plin de conținut rasist și xenofob, au cerut inițial o pedeapsă de doi ani. Printre alte materiale de pe contul său de Twitter se numărau crucea celtică (simbol folosit adesea de extrema dreaptă) și un citat al teroristului pentru supremația albilor David Lane.

„Alimentat de animozitatea sa față de imigranții străini de origine marocană și de respingerea acestora, el a postat un tweet și o înregistrare video care surprinde un aparent viol comis de doi minori în încercarea de a-i defăima, asociindu-i în mod general cu acte violente și agresiuni sexuale”, a declarat instanța.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”