Un procuror DNA cere în instanță sesizarea CCR pe ordonanța de modificare a Codurilor penale (surse)

Un procuror DNA cere în instanță sesizarea CCR pe ordonanța de modificare a Codurilor penale (surse)

Un procuror de la DNA a cerut joi Tribunalului Militar București sesizarea Curții Constituționale a României cu o excepție de neconstituționalitate în legătură cu ordonanța guvernului de modificare a Codurilor penale, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Solicitarea a avut loc în dosarul Colectiv, în care pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei sunt judecați pentru abuz în serviciu, aceasta fiind una dintre infracțiunile vizate de ordonanța de urgență a Guvernului adoptată marți.

Sursele judiciare au precizat că procurorul DNA reclamă faptul că Guvernul nu a respectat termenul pentru care era abilitat să emită ordonanțe de urgență pe timpul vacanței parlamentare, nu se justifică urgența adoptări acestei ordonanțe și a fost afectat echilibrul puterilor în stat.

Urmează ca un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Militar București să decidă dacă sesizează Curtea Constituțională.

Antonina Radu și George Petrică Matei au fost trimiși în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, cei doi ofițeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat că acel club din București (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcționat ca persoană juridică SC Music Hall SRL București, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL București) desfășura activități specifice fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Procurorii au reținut că cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a acestora și a angajaților care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, dar și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

"Conduita celor doi inculpați a condus la: crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei IGSU—ISU București Ilfov (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului din 30 octombrie 2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție); obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru SC Colectiv Club SRL București (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data tragediei)", susține DNA.

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu și George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidență de către ISU București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro