Un reactor al centralei nucleare Zaporojie a fost oprit din cauza bombardamentelor

Un reactor al centralei nucleare Zaporojie a fost oprit din cauza bombardamentelor

Unul dintre cele două reactoare operaționale de la complexul de centrale nucleare Zaporojie din Ucraina, aflat sub control rusesc, a fost oprit din cauza bombardamentelor rusești, a declarat joi operatorul Energoatom, potrivit Reuters.

Centrala nucleară Zaporijie este bombardată constant FOTO Profimedia

„Ca urmare a unui nou bombardament cu mortiere de către forțele rusești la situl centralei nucleare Zaporojie, protecția de urgență a fost activată și a fost oprită unitatea 5 de putere operațională”, a scris Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.

Energoatom a adăugat că „unitatea de putere numărul 6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei” și furnizează energie electrică pentru nevoile proprii ale centralei.

O echipă de experţi internaţionali se deplasează joi la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, pentru o inspecţie planificată a instalaţiei, în pofida riscurilor „semnificative” ale misiunii lor, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, conform CNN.

La sosirea la centrală, echipa va începe imediat o „evaluare a situaţiei de securitate şi siguranţă”, a declarat Grossi reporterilor, cu scopul final de „stabilire a unei prezenţe continue a AIEA la fabrică”.

Uzina este aproape de prima linie a războiului din sud-estul Ucrainei şi a fost capturată de trupele ruse în martie. Ambele părţi s-au acuzat reciproc că au bombardat-o.

„Am fost informat de către comandantul militar regional ucrainean cu privire la riscurile inerente, dar cântărind argumentele pro şi contra şi după ce am ajuns atât de departe, nu ne oprim, continuăm acum”, a spus Grossi.

„Ştim că există o aşa-numită „zonă gri” unde se termină ultima linie de apărare ucraineană şi începe prima linie a forţelor de ocupaţie ruse; unde riscurile sunt semnificative.

„În acelaşi timp, considerăm că avem condiţiile minime de deplasare, acceptând că riscurile sunt foarte mari. Totuşi, eu şi echipa simţim că putem continua, avem o misiune foarte importantă de îndeplinit”, a continuat el. Nu este sigur cât va dura vizita AIEA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

4 Asta e Rusia, oameni buni!

5 Așa o fi?