Un reprezentant al Moscovei în partea ocupată din regiunea ucraineană Herson confirmă pregătirile pentru organizarea unui referendum de alipire la Rusia

Un reprezentant al Moscovei în partea ocupată din regiunea ucraineană Herson confirmă pregătirile pentru organizarea unui referendum de alipire la Rusia

Potrivit lui Kirill Stremusov, adjunctul şefului administraţiei militaro-civile din Herson, referendumul la avea loc în pofida contraofensivei anunţate de Kiev.

El susţine că încercarea Kievului de a recupera regiunea Herson înseamnă trimiterea unor „luptători la moarte sigură”.

Stemusov afirmă că referendumul urmează să aibă loc în curând. În opinia sa, nu există decât un singur rezultat, şi anume alipirea la Rusia.

„După ce va avea loc, vom face parte din Rusia, va fi o altă istorie, o altă ţară”, a declarat Stremusov pentru agenţia de presă de stat TASS.

Mai mult, Stremusov spune că un referendum similar va fi organizat în aceeaşi zi în partea din regiunea Zaporojie ocupată de ruşi.

Săptămâna trecută, Washingtonul a semnalat că Moscova „lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene” ocupate recent în Ucraina folosind acelaşi „mod de operare” ca în Crimeea în 2014.

„Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile Doneţk şi Luhansk în întregime”, a anunţat marţea trecută Casa Albă.

Reprezentanţii „ilegitimi” instalaţi de Moscova în aceste zone „vor organiza referendumuri simulacru pentru reunificarea cu Rusia”, a denunţat la rândul său John Kirby, responsabilul pentru comunicare strategică al administraţiei Biden.

Potrivit lui Kirby, referendumurile sunt programate cel mai probabil pentru septembrie, odată cu alegerile regionale din Rusia.

În acelaşi timp, Moscova încearcă să înfiinţeze bănci ruseşti în regiunile ocupate, forţează populaţia să solicite cetăţenie rusă şi impune proprii oameni în serviciile de securitate.

Anxarea de teritorii „cu forţa este o încălcare a Cartei ONU”, a denunţat Kirby.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale