Un robot efectuează singur, în premieră, operații pe țesuturi moi (FOTO/VIDEO)

Un robot efectuează singur, în premieră, operații pe țesuturi moi (FOTO/VIDEO)

Un robot autonom a reușit să reconecteze, sub supravegherea unui chirurg, două părți ale intestinului unui porc, un progres în chirurgia delicată a țesuturilor moi ale organismului la care complicațiile sunt mari, informează joi agenția France Presse.

Sursa foto: www.inverse.com

Acest nou robot, numit "Smart Tissue Autonomous Robot" (STAR), nu înlocuiește, cu toate acestea, chirurgii specialiști, dar le oferă un instrument capabil de o mai mare precizie pentru a face în special suturi, au explicat cercetătorii care au publicat rezultatele activității lor în revista "Science Translational Medicine".

Aceasta demonstrează că robotul STAR a depășit priceperea și precizia chirurgilor, precum și a unui instrument robotic deja comercializat, numit "Vinci Surgical System", în ceea ce privește coaserea a două părți ale intestinului de porc. De precizat că robotul "Vinci" este manipulat manual de către chirurg.

"Prin eliminarea intervenției umane, roboții autonomi pot reduce potențial complicațiile și pot ameliora siguranța și eficiența intervențiilor chirurgicale asupra țesuturilor moi. Aceasta se referă la aproximativ 45 de milioane de persoane anual în SUA", au estimat chirurgii.

Potrivit unui studiu publicat marți, erorile medicale, în special în spitale, sunt a treia cauză de deces în această țară.

"Scopul nu este acela de a înlocui chirurgii, ci de a le oferi instrumente cum ar fi STAR, care fac procedura mai inteligentă, putând asigura rezultate mai bune pentru pacienți", a remarcat dr. Peter Kim, profesor de chirurgie la facultatea de Medicina de la Universitatea George Washington într-o conferință de presă telefonică. Acesta este unul dintre coautorii acestui sistem.

"Este precum regulatorul de viteză al unei mașini sau ca sistemele autonome de oprire a vehiculului în fața unui obstacol: permite reducerea numărului de accidente și decese", a spus el. "Este aceeași logică care se aplică în tehnologia robotică chirurgicală", a explicat specialistul.

Asistența robotizată în chirurgie depinde actualmente de chirurg, care controlează manual instrumentarul, iar rezultatele variază potrivit experienței sale și nivelului său de pregătire.

Chirurgia robotică a înregistrat progrese până acum în special în cazul intervențiilor asupra oaselor, pe care, de exemplu, le secționează cu mare precizie, dar nu și pe țesuturile moi, care sunt maleabile și, prin urmare, imprevizibile.

Sursa foto: www.inverse.com

Echipat cu un braț robotic și cu instrumente chirurgicale, STAR combină tehnologii inteligente de imagistică și marcaje fluorescente pentru a naviga și a se adapta la complexitatea țesuturilor moi, au explicat oamenii de știință.

Sub supraveghere umană, robotul chirurgical STAR s-a dovedit superior tuturor celorlalte abordări pentru a face suturi și a reconecta segmente de intestin la mai mulți porci, o procedură numită entero-anastomoză. Toate animalele au supraviețuit fără complicații.

Această procedură este comună, de exemplu, pentru eliminarea unor tumori canceroase ale colonului sau pentru tratarea ocluziilor și reatașarea celor două secțiuni intestinale.

Mai mult de un milion de entero-anastomoze sunt efectuate anual în SUA. De asemenea, același tip de operații sunt efectuate în domeniile urologiei și ginecologiei.

Până la 30 la sută dintre anastomozele intestinale înregistrează complicații cum ar fi scurgerile sau blocajele, potrivit cercetătorilor.

Aceștia au subliniat faptul că chirurgii au monitorizat foarte atent robotul STAR în timpul tuturor intervențiilor într-o manieră care ar fi putut permite oprirea imediată în caz de defecțiune.

Cercetătorii estimează că STAR nu va fi probabil autorizat la comercializare, de către agenția pentru medicamente din SUA (Food and Drug Administration, FDA) timp de mai mulți ani, deoarece este nevoie ca în prealabil să fie efectuate studii clinice pentru a avea siguranța că robotul nu prezintă niciun risc pentru oameni, mai precizează agenția France Presse.

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu