Un satelit al Chinei a înregistrat o reuşită în cercetarea erupţiilor solare

Un satelit al Chinei a înregistrat o reuşită în cercetarea erupţiilor solare

Primul satelit de explorare solară al Chinei a surprins de pe orbită linia spectrală solară H-alfa, ceea ce poate furniza informaţii importante despre caracteristicile erupţiilor solare, a anunţat vineri un reprezentant al Administraţiei Spaţiale Naţionale din China (CNSA), informează agenţia Xinhua.

A fost pentru prima dată când lumea a văzut linia spectrală solară H-alfa pe orbită, a declarat Zhao Jian, directorul Sistemului de Observare a Pământului şi Centrului de Date al CNSA, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Beijing.

"Linia spectrală solară H-alfa a putut fi detectată anterior doar de pe Pământ, însă datele sunt discontinue şi instabile din cauza perturbaţiilor atmosferice", a spus Zhao, adăugând că aceşti factori instabili pot fi înlăturaţi prin detectarea cu ajutorul unui satelit de pe orbită.

Pe baza observaţiilor şi imaginilor de înaltă rezoluţie realizate cu ajutorul satelitului, oamenii de ştiinţă pot obţine cu mai multă precizie date referitoare la schimbările de temperatură şi velocitate din atmosfera Soarelui în timpul erupţiilor solare şi pot furniza date esenţiale pentru studierea procesului dinamic şi a mecanismului fizic al acestor evenimente, a explicat Zhao.

Satelitul, denumit Xihe după zeiţa Soarelui care a creat calendarul în mitologia antică chineză, a fost lansat în spaţiu în octombrie anul trecut.

După mai bine de trei luni de teste şi experimente pe orbită, satelitul a fotografiat Soarele de peste 290 de ori, a spus Zhao.

O serie de realizări tehnologice şi ştiinţifice efectuate cu ajutorul satelitului vor fi prezentate oficial la sfârşitul acestui an, a adăugat el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară