Un satelit meteo lansat marți de pe noul cosmodrom rus nu a ajuns pe orbită

Un satelit meteo lansat marți de pe noul cosmodrom rus nu a ajuns pe orbită

Un satelit meteorologic din seria Meteor-M, lansat marți de pe Vostocinîi, un nou cosmodrom rus situat în extremul orient al țării, nu a ajuns pe orbita prevăzută, potrivit agenției spațiale ruse Roscosmos, citată de EFE.

"Ultimul etaj al rachetei (...) cu blocul impulsor Fregat și satelitul Meteor-M au ajuns pe orbita intermediară, însă ulterior nu am putut stabili comunicația prin satelit, deoarece nu a ajuns până la orbita prevăzută", a declarat presei un purtător de cuvânt al Roscosmos.

Lansarea rachetei Soyuz-2.1b cu satelitul Meteor-M, cea de-a doua lansare care se efectuează de pe Vostocinîi, de la inaugurarea cosmodromului anul trecut, a avut loc marți la 08:41 ora Moscovei (05:41 GMT).

Împreună cu Meteor-M lansatorul urma să plaseze în spațiu un grup de alți 18 minisateliți.

Vostocinîi, care se află în regiunea orientală Amur, în apropiere de frontiera cu China, ar putea deveni platforma de lansare a diferitelor module ale noului program selenar rus, al cărui obiectiv este de ajunge pe Lună în 2029.

Noul cosmodrom, cu o suprafață de 700 de kilometri pătrați, a fost construit pentru a descongestiona lansările efectuate de pe Baikonur, în Kazahstan, și a garanta viitorul independenței Rusiei în îndeplinirea programului său spațial.

Roscosmos, agenția spațială rusă, preconizează șase lansări anuale de pe Vostocinîi începând din 2018.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...