Un soldat ucrainean le explică americanilor ce se întâmplă cu banii lor. „Nu vrem să fim sclavi bogați. Vrem să trăim într-o democrație”

Un soldat ucrainean le explică americanilor ce se întâmplă cu banii lor. „Nu vrem să fim sclavi bogați. Vrem să trăim într-o democrație”

Vitalij Boiko lucra în domeniul imobiliar când au început să cadă bombele. De la cumpărarea și vânzarea de proprietăți, el a trecut la apărarea acestora, servind în armata ucraineană în mijlocul bătăliei de la Kiev, atunci când toată lumea credea că o victorie rusă era doar o chestiune de timp.

Vitalij Boiko s-a întâlnit cu mai mulți membri ai Congresului american FOTO Shutterstock

„Când a început războiul, familia mea a plecat în Marea Britanie", a declarat el pentru Insider. „M-am dus la postul de recrutare", continuă el.

În prezent, servind în Garda Națională a Ucrainei, actuala brigadă a lui Boiko se întinde de la infanterie pe frontul de est până la unități antiaeriene care continuă să păzească capitala de rachetele rusești și de dronele iraniene. Săptămâna aceasta, însă, el este implicat într-un război de un alt fel - politic - chiar dacă, tehnic, ar trebui să fie în concediu și să se odihnească pentru o altă misiune.

„Acum sunt în concediu pentru că mă duc pe front cu brigada peste două săptămâni", a declarat el pentru Insider în timp ce soarele apunea pe monumentul Washington, unde mai devreme aproximativ 150 de activiști care participau la un summit de susținere pro-Ucraina din Washington au desfășurat ceea ce organizatorii au susținut că este cel mai mare steag albastru și galben din lume.

Dar el lucrează de fapt, întâlnindu-se cu membri ai Congresului pentru a-și împărtăși perspectiva sa asupra războiului și de ce crede că apărarea țării sale merită în continuare să fie susținută.

Este o intervenție care are loc în condițiile în care republicanii din Cameră - care vor controla agenda legislativă de anul viitor - sunt împărțiți cu privire la faptul dacă lupta Ucrainei este și a Americii . Până acum, a spus Boiko, întâlnirile au fost edificatoare.

„A fost foarte util și interesant pentru că nimeni nu știe că ajutorul financiar pentru Ucraina nu merge direct în Ucraina", a spus el. „Ei cred că au dat atât de mulți bani direct Ucrainei și nu pot vedea unde [sunt] acum. Dar nu merg direct în Ucraina. Se află încă în Statele Unite. Este vorba doar de echipamente vechi care merg direct în Ucraina - și nu este suficient când avem o linie de front imensă, de peste 10.000 de kilometri pătrați", explică Boiko.

„Nu vrem să fim sclavi bogați. Vrem să trăim într-o democrație”

Statele Unite au furnizat bani în numerar Ucrainei: peste 26 de miliarde de dolari pentru a sprijini cheltuielile publice ale țării. Dar o „bună parte" din totalul de 113 miliarde de dolari din ajutorul total marcat pentru Ucraina a fost într-adevăr „cheltuită în Statele Unite, sau pentru personalul american", potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington.

Majoritatea armelor și echipamentelor transferate Ucrainei au provenit din stocurile existente, pentru a căror înlocuire Congresul a alocat 26 de miliarde de dolari, o cifră pe care administrația Biden speră să o crească cu ultima sa propunere de 61,4 miliarde de dolari pentru un nou ajutor.

Boiko a declarat că, în timp ce unii din Statele Unite ar putea fi rezervați în privința unui ajutor suplimentar, el vrea ca americanii să știe că oameni ca el sunt hotărâți să continue să lupte.

„Fiecare soldat din tranșee știe că luptă pentru familia sa, pentru copiii săi și pentru libertate. Nu vrem să fim colonizați.... Nu vrem să fim sclavi bogați. Vrem să trăim într-o democrație ”, a spus el. „Dacă nu vreți să participați, să nu vă pierdeți viața în linia întâi, vă rugăm să ne dați echipament și vă vom proteja", încheie soldatul ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?