Un supervulcan din Italia este pe punctul de a erupe, după aproape 500 de ani. Avertismentul experților

Un supervulcan din Italia este pe punctul de a erupe, după aproape 500 de ani. Avertismentul experților

Un „supervulcan”, din sudul Italiei , se apropie de o posibilă erupție, după aproape șase secole de inactivitate, potrivit avertismentelor cercetătorilor europeni. Ultima sa erupție a avut loc în anul 1538.

Campi Flegrei, vulcanul de lângă Napoli FOTO Getty Images

Vulcanul Campi Flegrei, care este situat în apropierea orașului Napoli, a devenit mai activ în timp și, ca urmare, este mai predispus la a erupe, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la University College din Londra și de la Institutul Național de Cercetare pentru Geofizică și Vulcanologie, citat de CBS News .

Studiul a folosit un model de fractuar al vulcanului pentru a interpreta de cutremure din zonă și ridicarea solului. Au existat zeci de mii de cutremure în jurul vulcanului, iar orașul Pozzuoli, care se sprijină pe vârful Campi Flegrei, a fost ridicat cu aproximativ 4 metri, ca urmare a acestora.

Cutremurele și ridicarea pământului au întins părți ale vulcanului „aproape de punctul de rupere”, potrivit unui comunicat de presă despre studiu, iar pământul pare să se rupă, mai degrabă decât să se îndoaie.

Cutremurele sunt cauzate de mișcarea fluidelor sub suprafață, se mai arată în comunicatul de presă. Nu este clar care sunt acele fluide, dar cercetătorii au spus că ar putea fi rocă topită, magmă sau gaz vulcanic natural.

Vulcanul „neliniștit” de câteva zeci de ani

Cutremurele au avut loc în perioadele active ale vulcanului. Deși a erupt ultima oară în 1538, a fost „neliniștit” de zeci de ani, cu vârfuri de neliniște care au avut loc în anii 1950, 1970 și 1980. A existat „o fază mai lentă de tulburări” în ultimii 10 ani, au spus cercetătorii, dar în aprilie au fost înregistrate 600 de cutremure, stabilind un nou record lunar.

Potrivit LiveScience, Campi Flegrei este adesea menționat ca un „supervulcan”, ce poate produce erupții care ating categoria 8 – cel mai înalt nivel din Indicele de explozie a vulcanului. Cu toate acestea, cea mai mare erupție de la Campi Flegrei a fost clasată, din punct de vedere tehnic, la categoria 7, considerată încă o erupție foarte mare și dezastruoasă, a raportat LiveScience.

În timp ce Campi Flegrei ar putea fi aproape de o ruptură, nu există nicio garanție că aceasta va avea ca rezultat o erupție, a concluzionat studiul.

Ruptura poate deschide o crăpătură prin crustă, dar magma trebuie să se împingă în locul potrivit pentru ca o erupție să aibă loc”, a spus profesorul Christopher Kilburn, care studiază științele pământului la University College London și este autorul principal al lucrării.

Kilburn mai susține că aceasta este prima dată când modelul este aplicat unui vulcan în timp real. De la prima utilizare a modelului în 2017, vulcanul s-a comportat conform predicțiilor, a spus Kilburn, așa că cercetătorii intenționează să extindă utilizarea modelului pentru a studia și alți vulcani care s-au trezit după perioade lungi de repaus. Scopul este de a stabili criterii mai fiabile pentru a decide dacă este probabilă o erupție și de a stabili un model care poate fi aplicat mai multor vulcani.

Studiul este primul de acest gen care prevede ruptura la un vulcan activ. Acesta marchează o schimbare pas în scopul nostru de a îmbunătăți prognozele erupțiilor, la nivel mondial”, a conchis el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat