Un suspect arestat pe aeroportul din Bagdad după "furtul" a 2,5 miliarde de dolari

Un suspect arestat pe aeroportul din Bagdad după "furtul" a 2,5 miliarde de dolari

Forţele de securitate au reţinut luni, pe aeroportul din Bagdad, un om de afaceri acuzat de implicare în "furtul" a 2,5 miliarde de dolari de la autorităţile fiscale, în timp ce încerca să părăsească Irakul, potrivit Ministerului de Interne, citat de AFP.

Forțe de securitate în Bagdad. Foto: EPA-EFE

Cazul, mediatizat la mijlocul lui octombrie, a provocat o vie indignare în Irak, ţară bogată în petrol, dar afectată de o corupţie endemică.

Un document al Administraţiei generale a impozitelor a explicat că aceste 2,5 miliarde de dolari au fost adunate în perioada septembrie 2021 - august 2022, prin intermediul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost apoi retraşi în numerar din conturile acestor companii.

Un detaşament al Ministerului de Interne "l-a arestat pe Nour Zuhair Jassem pe aeroportul internaţional din Bagdad în timp ce încerca să părăsească ţara la bordul unui avion privat", a anunţat ministrul de interne, Othman al-Ghanemi, într-un comunicat. Organismul guvernamental anticorupţie l-a descris pe suspect drept "directorul general (...) al unei companii de servicii petroliere, unul dintre acuzaţi în cazul depozitelor aparţinând Administraţiei fiscale", potrivit unui alt comunicat dat publicităţii luni.

Justiţia a audiat deja mai mulţi funcţionari ai Administraţiei fiscale legat de acest caz şi a emis mandate de arestare împotriva proprietarilor companiilor acuzate că ar fi retras banii. În pofida unei corupţii care s-a infiltrat în toate instituţiile statului şi administraţiile publice, dacă există condamnări în Irak, acestea vizează adesea eşaloanele intermediare ale statului sau simpli executanţi, rareori vârful piramidei.

"Corupţia generalizată este o cauză principală a Irakului disfuncţional. Şi, cu toată sinceritatea, niciun lider nu poate fi absolvit de asta", critica la începutul lui octombrie emisarul ONU în Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, potrivit AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria