Un tablou ''Salvator Mundi'', realizat de un discipol al lui Leonardo da Vinci, recuperat din apartamentul unui napolitan

Un tablou ''Salvator Mundi'', realizat de un discipol al lui Leonardo da Vinci, recuperat din apartamentul unui napolitan

Un tablou ''Salvator Mundi'', realizat în atelierul lui Leonardo da Vinci, expus într-o biserică din Napoli, a fost recuperat din apartamentul unui napolitan, deşi dispariţia sa trecuse neobservată din cauza pandemiei, informează AFP marţi.

Tabloul furat - reprezentându-l pe Hristos ''mântuitor al lumii'' - era expus în muzeul bazilicii San Domenico Maggiore, care face parte dintr-un celebru complex monastic din centrul istoric al oraşului Napoli.

Potrivit procurorului din Napoli Giovanni Melillo, nu a fost înregistrată nicio plângere. ''Am contactat preotul, care nu era la curent cu dispariţia, întrucât încăperea unde era conservat nu mai fusese deschisă de trei luni''. Muzeele italiene au fost deschise pentru foarte puţin timp în ultimele circa 10 luni din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit imaginilor difuzate de poliţie, tabloul era aşezat în centrul unui mare alcov cu porţi gigantice din lemn, prevăzut cu o cheie veche păstrată într-un seif.

Ancheta este în curs, dar ''este plauzibil să fie un furt comandat de o organizaţie care se ocupă de comerţul internaţional de artă'', a adăugat procurorul în faţa presei din Napoli, luni seară.

 


Foto: (c) CIRO FUSCO / EPA


Tabloul a fost recuperat sâmbătă după ce a fost găsit într-un dulap al unui comerciant de 36 de ani care spune că l-a cumpărat de la ''talcioc''. Din dormitorul acestuia a fost confiscată şi o armă de foc.

Alfredo Fabbrocini, care a coordonat operaţiunea poliţiei, a menţionat o anchetă ''complexă'' şi şi-a exprimat ''marea satisfacţie că un bun de o aşa mare importanţă a fost restituit oraşului Napoli''.

Biserica San Domenico Maggiore, care a mai căzut pradă jefuitorilor şi în trecut, adăposteşte o colecţie de opere importante. Unele dintre acestea au fost puse deja la adăpost în muzeele din Napoli, cum ar fi tablouri de Caravaggio, Rafael şi Tiziano.

Un ''Salvator Mundi'', adjudecat pentru 450 de milioane de dolari

În 2017, un tablou ''Salvator Mundi'', atribuit lui Leonardo da Vinci, a fost cumpărat pentru 450 de milioane de dolari de autorităţile din Emiratele Arabe Unite, a anunţat la vremea respectivă Muzeul Luvru din Abu Dhabi.

Tabloul acesta, cu dimensiuni de 65 de centimetri pe 45 de centimetri, care îl înfăţişează pe Hristos pe un fundal întunecat, binecuvântând lumea cu o mână şi ţinând un glob transparent în cealaltă, a fost atribuit în 2010 lui Leonardo da Vinci, după cercetări aprofundate contestate încă de anumiţi experţi.

În 2019 însă, în timp ce Franţa şi Italia marcau 500 de ani de la moartea maestrului italian, tabloul cel mai scump din lume, pe care autorităţile sperau să-l împrumute, a fost de negăsit.

 


Foto: (c) CIRO FUSCO / EPA


Tabloul din Napoli, o copie a acestuia, este un ulei pe lemn, atribuit unui alt artist din şcoala marelui maestru în perioada când s-a aflat din nou în Milano, spre sfârşitul vieţii, la începutul secolului al XVI-lea, precizează muzeul bazicilii pe site-ul său de internet. A fost cel mai probabil cumpărat la Milano de un consilier şi ambasador al lui Carol Quintul.

''Salvator Mundi'' atribuit lui Leonardo da Vinci, precum şi cel din muzeul napolitan au fost expuse împreună la Napoli în 2015 în timpul unei expoziţii organizate cu ocazia unei vizite a papei Francisc în acest oraş.

Iconografia ''Salvator Mundi'' se inspiră dintr-o reprezentare a lui Hristos în epoca bizantină, preluată apoi de pictorii flamanzi.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”