Un tablou scos la vânzare la un preț mic s-a dovedit a fi un Rembrandt. Acum valorează o avere

Un tablou scos la vânzare la un preț mic s-a dovedit a fi un Rembrandt. Acum valorează o avere

O pictură evaluată la 15.000 de dolari acum doi ani a obținut aproape 11 milioane de lire sterline (13,8 milioane de dolari) la o licitație Sotheby's miercuri, după ce a fost identificată ca fiind opera maestrului olandez Rembrandt, conform CNN.

Licitatie la celebra casa Sotheby's . Foto: Arhiva Adevărul

"Adorarea regilor" nu fusese văzută practic din anii 1950, când a fost adusă la lumină pentru prima dată. A fost achiziționată de colecționarul J.C.H. Heldring în Amsterdam în 1955. Văduva sa a vândut-o unei familii germane în 1985, unde a rămas până când a fost vândută de Christie's în Amsterdam acum doi ani.

La momentul acelei vânzări, Christie's atribuia scena biblică "Cercului lui Rembrandt", sugerând că ar fi fost realizată de un elev sau un artist apropiat faimosului pictor, estimându-i valoarea între 10.000 și 15.000 de euro (aproximativ 10.600 până la 15.900 de dolari). Pictura monocromatică, cu dimensiunile de 9,6 x 7,3 inch, a fost achiziționată de un cumpărător anonim pentru 860.000 de euro (aproximativ 910.000 de dolari) la vânzarea Christie's - de peste 50 de ori valoarea estimată a picturii la momentul respectiv.

Ulterior, a fost identificată ca "o operă de mare importanță" a pictorului olandez , conform unui comunicat de presă Sotheby's publicat înaintea vânzării de miercuri. După ce cumpărătorul anonim a încredințat-o Sotheby's, casa de licitații a demarat un proiect de cercetare de 18 luni pentru a ajunge la adevărata atribuire și valoare a picturii.

Examinarea, care a implicat raze X și imagistică cu infraroșu, precum și discuții intensive cu principalii cercetători Rembrandt, a condus Sotheby's la concluzia că pictura este "o operă autografă a lui Rembrandt". Înainte de vânzare, casa de licitații a evaluat lucrarea la 10-15 milioane de lire sterline (12,6-18,8 milioane de dolari).

Sotheby's crede că pictura a fost realizată la începutul carierei lui Rembrandt, în jurul anului 1628, când acesta ar fi avut 21 sau 22 de ani

Majoritatea lucrărilor lui Rembrandt se găsesc în muzee din întreaga lume, iar aproape toate cele care au ajuns la licitație în ultimele trei decenii "au fost portrete sau studii ale unor capete de personaje unice", conform comunicatului Sotheby's. Prin urmare, "Adorarea regilor", care prezintă întâlnirea dintre cei trei Înțelepți și Pruncul Iisus, reprezenta o "oportunitate fantastică" în lumea artei, conform lui George Gordon, co-președinte al Departamentului de Picturi Vechi la Sotheby's, care a declarat pentru CNN înaintea vânzării.

Gordon a spus că cei care au licitat la licitația Christie's din 2021 "trebuie să fi crezut că este mult mai bună decât descrierea și că ar putea fi cu adevărat o lucrare a lui Rembrandt."

Examinarea atentă a Sotheby's a relevat mai multe modificări și revizuiri făcute de Rembrandt, inclusiv la aureola Pruncului Iisus și la coiful Fecioarei Maria

"Foarte puține picturi narative de Rembrandt se află în mâinile private, făcând aceasta o oportunitate pentru un colecționar privat sau o instituție la fel de rară precum este și interesantă", a spus Gordon într-un comunicat de presă. "Această pictură sofisticată este în egală măsură un produs al pensulei lui Rembrandt și a inteligenței sale. Toate semnele stilului său din sfârșitul anilor 1620 sunt evidente atât în suprafața pictată vizibilă, cât și în straturile subiacente dezvăluite de știință, arătând multiple schimbări în cursul creației sale și aducând lumină nouă asupra modului în care gândea", a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB