Un tratament inovator anti-cancer, care folosește virusul herpesului, obține rezultate promițătoare în primele teste pe pacienți

Un tratament inovator anti-cancer, care folosește virusul herpesului, obține rezultate promițătoare în primele teste pe pacienți

Un nou tip de terapie pentru cancer care folosește un virus comun pentru a infecta și distruge celulele dăunătoare a obținut rezultate foarte promițătoare în studiile timpurii pe oameni, spun oamenii de știință din Marea Britanie, potrivit BBC.

Foto Shutterstock

Cancerul unui pacient a dispărut, în timp ce în cazul altora tumorile s-au micșorat.

Medicamentul este o formă slăbită a virusului herpesului labial - herpes simplex - care a fost modificat pentru a ucide tumorile.

Vor fi necesare studii mai ample și mai lungi, dar experții spun că injecția ar putea oferi în cele din urmă un colac de salvare pentru mulți pacienți cu cancer avansat.

Krzysztof Wojkowski, un constructor de 39 de ani din vestul Londrei, este unul dintre pacienții care au luat parte la studiul de siguranță în faza 1, în curs de desfășurare, condus de Institutul de Cercetare a Cancerului și de Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Bărbatul fost diagnosticat în 2017 cu cancer al glandelor salivare, în zona gurii. În ciuda intervențiilor chirurgicale și a altor tratamente la acea vreme, cancerul său a continuat să se dezvolte.

„Mi s-a spus că nu mai sunt opțiuni pentru mine și că primesc îngrijire paliative. A fost devastator, așa că a fost incredibil să mi se ofere șansa de a mă alătura studiului”.

Un tratament scurt cu virusul - care este o versiune special modificată a virusului herpes care provoacă în mod normal herpes labial - pare să-i fi eliminat cancerul.

„Am făcut injecții la fiecare două săptămâni timp de cinci săptămâni, ceea ce mi-a eradicat complet cancerul. Sunt doi ani de când cancerul nu a mai apărut”.

Injecțiile, administrate direct în tumoră, atacă cancerul în două moduri - prin invadarea celulelor canceroase și făcându-le să se spargă și prin activarea sistemului imunitar.

Aproximativ 40 de pacienți au încercat tratamentul ca parte a studiului. Unii au primit doar injecția cu virus, numită RP2. Alții au primit și un alt medicament împotriva cancerului - numit nivolumab.

Rezultatele, prezentate la o conferință medicală la Paris, Franța, arată că:

- trei din nouă pacienți cărora li sa administrat numai RP2, printre care se numără și Krzysztof, și-au văzut tumorile micșorându-se

- șapte din 30 de pacienți care au avut tratament combinat au părut, de asemenea, să beneficieze de efectele pozitive ale injecției

- efectele secundare, cum ar fi oboseala, au fost în general ușoare

Cercetătorul principal, Prof. Kevin Harrington, a declarat pentru BBC că răspunsurile la tratament au fost „cu adevărat impresionante” într-o serie de cancere avansate, inclusiv cancerul de esofag și un tip rar de cancer ocular.

„Este rar să vedem rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în stadiu incipient, deoarece scopul lor principal este testarea siguranței tratamentului și implică pacienți cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele actuale au încetat să funcționeze”, a spus cercetătorul.

„Sunt dornic să văd dacă vom continua să vedem beneficii pe măsură ce tratăm un număr crescut de pacienți”.

Nu este prima dată când oamenii de știință folosesc un virus pentru a lupta împotriva cancerului. În urmă cu câțiva ani, NHS (sistemul medical britanic) a aprobat o terapie bazată pe virusul răcelii, numită T-Vec, pentru cancerul de piele avansat.

Profesorul Harrington numește RP2 o versiune completată a T-Vec.

„A avut alte modificări ale virusului, astfel încât, atunci când intră în celulele canceroase, semnează efectiv mandatul lor de moarte”.

Dr. Marianne Baker, de la Cancer Research UK, a spus că descoperirile încurajatoare ar putea schimba cursul tratamentului pentru cancer.

„Oamenii de știință au descoperit că virusurile ar putea ajuta la tratarea cancerului în urmă cu 100 de ani, dar a fost o provocare să le valorificăm în siguranță și eficient.

Această nouă terapie virală arată promițător într-un studiu la scară mică – acum avem nevoie de mai multe studii pentru a afla cât de bine funcționează.

Cercetările sugerează că combinarea mai multor tratamente este o strategie puternică, iar terapiile virale ca aceasta ar putea deveni o parte a setului nostru de instrumente pentru combaterea cancerului”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria