Un tribunal a emis mandat de arestare pentru fostul prim-ministru macedonean Nikola Gruevski

Un tribunal a emis mandat de arestare pentru fostul prim-ministru macedonean Nikola Gruevski

Un tribunal macedonean a emis luni un mandat de arestare pe numele fostului prim-ministru Nikola Gruevski, care nu s-a prezentat pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea pentru abuz de putere, a anunţat ministerul de Interne de la Skopje citat de AFP.

Fost şef al formaţiunii VMRO-DPMNE (dreapta), Nikola Gruevski, 48 de ani, a condus guvernul macedonean între 2006 şi 2016. El a fost condamnat, la recurs, în octombrie, pentru că a primit pentru uz personal o maşină Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătită din bani publici.

Arestarea sa a fost cerută de un tribunal din Skopje după expirarea unui termen dat omului politic, în prezent deputat, pentru a se prezenta la închisoare după ce a epuizat toate căile de recurs.

"Ministerul a primit ordinul tribunalului principal din Skopje de a-l aresta pe Gruevski", a declarat Toni Angelovsvki, purtător de cuvânt al ministerului de Interne.

"Nu există pentru moment mandat internaţional de arestare. Dacă nu reuşim să-l găsim în ţară în cursul următoarelor 24 de ore, atunci îl vom căuta la scară internaţională", a explicat el.

Fostul premier este doar la începutul problemelor sale judiciare, deoarece este urmărit în alte cinci dosare privind fapte de corupţie, abuz de putere, fraudă electorală, dar şi ascultare ilegală a adversarilor sau a reprezentanţilor societăţii civile.

Tabăra sa a fost înlăturată de la putere în primăvara anului 2017 de o coaliţie condusă de Zoran Zaev şi susţinută de partidele minorităţii albaneze.

În replică la condamnarea sa, Nikola Gruevski a denunţat o "persecuţie politică".

În timpul în care s-a aflat la putere, Gruevski a fost adeptul liniei intransigente a Macedoniei în conflictul său cu Grecia cu privire la schimbarea denumirii republicii.

Parlamentul macedonean a început în octombrie un proces în vederea schimbării numelui ţării în "Republica Macedonia de Nord", un prim pas pentru a pune capăt acestui diferend vechi de 25 de ani. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Anda Badea)

Sursa foto: Nikola Gruevski / Facebook

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...