Un vehicul spaţial chinez reutilizabil a revenit cu succes pe Terra (presa de stat chineză)

Un vehicul spaţial chinez reutilizabil a revenit cu succes pe Terra (presa de stat chineză)

Un vehicul spaţial experimental reutilizabil, lansat pe orbită în urmă cu două zile de China, a revenit cu succes duminică pe Terra în locul prevăzut, marcând astfel o reuşită ce ar putea să ducă la realizarea unor zboruri în spaţiu mai ieftine, a anunţat agenţia de presă oficială a statului chinez, Xinhua, citată de Reuters.

Misiunea a fost realizată într-o atmosferă discretă, presa de stat chineză nepublicând deocamdată fotografii şi înregistrări video cu lansarea şi aterizarea vehiculului spaţial reutilizabil. Oficialii din această ţară nu au oferit detalii nici despre tehnologiile utilizate în cadrul acestei misiuni.

Reţelele de socializare chineze abundă însă în speculaţii legate de noul vehicul, comparat de anumiţi comentatori cu modelul X-37B dezvoltat pentru U.S. Air Force, un avion spaţial autonom fabricat de Boeing care poate să rămână pe orbită pentru perioade îndelungate înainte de a reveni pe Terra într-o manieră autonomă.

În urmă cu trei ani, China a anunţat că va lansa un vehicul spaţial în 2020 care va zbura ca un avion şi care va fi reutilizabil, pentru a creşte frecvenţa lansărilor şi a scădea costurile misiunilor spaţiale.

Nu se ştie deocamdată dacă vehiculul experimental lansat de China este un aeroplan, aşa cum era cazul navetelor spaţiale americane. Dacă este similar modelului X-37B, atunci prototipul chinez are o mărime de cinci ori mai mică decât aceea a fostelor navete fabricate de NASA.

Vehicul spaţial chinez a fost lansat pe orbită vineri de o rachetă Long March 2F, o gamă de lansatoare care au transportat deja capsule Shenzhou în spaţiu de-a lungul ultimilor ani atât în cadrul unor misiuni de tip cargo, cât şi în cadrul unor misiuni cu echipaj uman.

Un astronaut chinez a ajuns pentru prima dată în spaţiu folosind tehnologie exclusiv chineză în anul 2003 la bordul unui vehicul Shenzhou. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...