Unele virusuri sunt mai ''blânde'' cu femeile decât cu bărbații (studiu)

Unele virusuri pot evolua și se pot adapta pentru a provoca boli mai puțin grave și mai puține decese în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, pentru a se răspândi și a supraviețui mai bine, potrivit unui studiu publicat marți.

Mortalitatea cauzată de boli infecțioase este adesea mai ridicată la bărbați decât la femei și aceasta a fost istoric atribuită diferențelor de apărare imunitară.Dar cercetători de la universitatea Royal Holloway din Londra oferă o altă explicație în revista Nature Communications, relatează AFP.

A face boala mai puțin gravă la femei ar fi o strategie de evoluție de succes pentru un virus, deoarece femeile îi oferă posibilități suplimentare de transmitere în comparație cu bărbații (transmiterea la copil în timpul sarcinii, nașterii și alăptării).

Autorii au examinat cazul unui virus, HTLV-1 (virusul limfotrop uman pentru celule T, tipul 1), care poate provoca leucemie la persoanele infectate. Autorii susțin că adaptarea virulenței agenților patogeni la sexul feminin, care le este mai favorabil, poate explica variațiile observate în infecția cu HTLV-1 și forma de leucemie care au indus-o la diverse populații.

De exemplu, nu există nici o diferență între infecție și frecvența leucemiei din cauza acestui virus în Caraibe. În schimb, acest tip de leucemie este mai frecvent la bărbați decât la femei în Japonia, unde o proporție mai mare de mame își alăptează copiii și fac acest lucru mai mult timp decât femeile din Caraibe. Astfel, infecția este de 2 până la 3,5 ori mai susceptibilă de a progresa pentru a pune viața în pericol la bîrbații din Japonia, decât la femeile din această țară.

S-a stabilit deja că bărbații și femeile reacționează diferit la boală, dar 'virusurile însele au evoluat pentru a afecta în mod diferit sexele", spune profesorul Vincent Jansen.

Izolat în 1980, HTLV-I infectează 10 până la 20 de milioane de oameni din întreaga lume. Zone cu puternică endemie virală sunt situate în sud-vestul Japoniei, Caraibe, America Latină și Africa tropicală, precum și în Orientul Mijlociu și Australia.

Acest virus este transmis pe cale sexuală și prin sânge.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Experți din Coreea de Sud și China avertizează: e o mare greșeală să nu purtăm mască

2 De citit / Ce are de făcut România ca să nu ajungă în situaţia Italiei. Sfaturile unui medic român din Verona af…

3 Adevăratul ucigaș de la Suceava

4 VIDEO Ministrul Sănătății: „În acel cort de triaj, la Timișoara, era o tânără italiancă, trata pacienți români…

5 Document incendiar / PSD le-a dat 570 de milioane de euro samsarilor de drepturi litigioase! Aproape toți sunt c…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară