Ungaria ar putea rămâne fără banii din PNRR, dar și fără 70% din fondurile UE ce-i revin

Ungaria ar putea rămâne fără banii din PNRR, dar și fără 70% din fondurile UE ce-i revin

Ungaria ar putea rămâne fără fondurile de peste 5 miliarde de euro din PNRR, dar și fără circa 70% din principalele programe finanțate cu fonduri UE în exercițiul bugetar 2021-2027, scrie Die Presse.

Viktor Orban. Foto Shutterstock

Potrivit ziarului Die Presse , decizia ar urma să fie anunțată de comisarul european pentru buget, austriacul Johannes Hahn, în zilele următoare.

„Pentru prima dată, devin cunoscute detalii despre modul în care Comisia Europeană intenționează să reacționeze dacă guvernul ungar continuă să refuze să rectifice neregulile privind statul de drept și să combată corupția în contractele publice”, scrie Die Presse, citând o scrisoare internă a comisarului pentru buget Johannes Hahn.

Potrivit documentului consultat de publicația austriacă, 70 la sută din fondurile din trei programe operaționale ale UE urmează să fie reținute.

În plus, fluxul de bani către „Fundația de interes public”, care este controlată de confidenți ai prim-ministrului Viktor Orbán, va fi oprit.

Comisia UE dorea o estimare exactă privind pierderile de miliarde provenite din subvenții UE pe care le-ar pierde statul maghiar.

Ungaria are de fapt dreptul la un total de 21,7 miliarde de euro în actuala perioadă bugetară 2021-2027.

Potrivit unei estimări aproximative a europarlamentarului Verzilor Daniel Freund, sancțiunile ar putea fi de circa 20 la sută din aceste fonduri UE.

În plus, partea din fondul de reconstrucție a economiei de după pandemia de coronavirus rezervată Ungariei, de 5,8 miliarde de euro, nu va fi plătită.

Și aici, Comisia susține că există probleme cu statul de drept. Freund vede un efect dureros asupra economiei maghiare, dar subliniază că este de neînțeles „că Comisia vrea să continue să plătească subvențiile agricole, care sunt atât de profitabile pentru Orbán, în totalitate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...