Ungaria: Candidatul Partidului Socialist la funcția de premier a demisionat, acuzând 'infiltrarea' opoziției de oamenii lui Orban

Candidatul Partidului Socialist ungar la postul de prim-ministru în alegerile parlamentare din 2018, Laszlo Botka, și-a anunțat luni demisia, acuzând 'mafia politică' al cărei scop a fost subminarea partidelor de stânga pe sprijinul cărora mizau socialiștii, transmite Reuters.

Partidul Socialist, care a guvernat Ungaria timp de trei legislaturi în anii 1990 și 2000, a încercat să formeze o coaliție de stânga cu obiectivul înlăturării de la putere a premierului conservator Viktor Orban, favorit la câștigarea celui de-al treilea mandat în aprilie viitor.

Botka, desemnat în ianuarie candidat al socialiștilor, a afirmat că partidele de opoziție nu luptă suficient pentru a-l înlătura pe Orban, al cărui partid FIDESZ ar fi infiltrat opoziția.

'Am comis o greșeală', a scris Botka într-un comunicat. 'Nu am crezut că partide democratice vor doar câteva locuri în parlamentul regimului Orban și nu victoria în 2018 (...) Nu am știut cât de mult o mafie politică a infiltrat opoziția democratică, inclusiv propriul meu partid', a adăugat el.

Botka le-a făcut săptămâna trecută o ofertă mai multor partide pentru formarea unei coaliții electorale, dar majoritatea partidelor mai mici au respins propunerea. Printre aceste partide s-a aflat și Coaliția Democratică, condusă de fostul premier Ferenc Gyurcsany.

Vicepreședintele socialiștilor, Istvan Ujhelyi, membru al Parlamentului European, și-a anunțat și el demisia, declarând că 'Orbanistan a infiltrat în mod clar opoziția, instalându-și oamenii în aproape toate mișcările cu potențial'. 'Se pare că, deocamdată, lovitura și-a atins scopul: forțele democratice au devenit extrem de divizate', a mai spus Ujhelyi.

Socialiștii erau cel mai puternic partid de stânga în sondajele realizate înaintea demisiei lui Botka.

Președintele Partidului Socialist, Gyula Molnar, a declarat într-o conferință de presă că nu va demisiona și că partidul va continua să caute opțiuni pentru a-l înlătura pe Orban.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată un prădător PNL mufat la resursele statului. A și dat primul tun

2 Noua modă la Buzău / eleva cu pușcălău

3 Rareș Bogdan / „În România, dacă ești un om obișnuit și nu ai bani, cunoștințe, uși deschise la timp, mori cu z…

4 PNL, porcării identice cu PSD! Îți vine să vomiți când citești așa ceva!

5 Primul șoc pentru penali! Predoiu deschide ușa reintrării SRI în lupta anticorupție

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea