Ungaria: Viktor Orban "s-a schimbat mult", susține George Soros

Ungaria: Viktor Orban "s-a schimbat mult", susține George Soros

Miliardarul american George Soros declară pe un ton ironic că actualul prim-ministru ungar suveranist Viktor Orban "s-a schimbat mult" din momentul în care era una din figurile importante ale opoziției anticomuniste, o afirmație făcută într-o serie de înregistrări video difuzate vineri în limba ungară, relatează AFP.

"Pe vremuri, el era unul dintre liderii care au ajutat la instalarea democrației" în țară, evocă finanțistul de origine ungară, devenit de un an ținta atacurilor puterii de la Budapesta din cauza sprijinului acordat organizațiilor neguvernamentale din domeniul drepturilor omului.

Dar "el a transformat democrația într-un regim antidemocratic. El a creat o țară mafiotă", acuză Soros, potrivit căruia " "sistemul actual al Ungariei este opusul perfect a ceea ce vrem să promovăm".

Aceste videoclipuri fac parte dintr-o contraofensivă lansată la sfârșitul lunii noiembrie de Soros ca răspuns la o consultare națională lansată de Orban, care îl acuză că ar dori să favorizeze imigrația în masă spre UE, afirmații "false și mincinoase", potrivit miliardarului.

Relațiile între ce doi au fost cu toate acestea bune în perioada în care Viktor Orban era una din principalele personalități ale opoziției liberale față de regimul comunist, a amintit Soros, care a creat o fundație în Ungaria încă în 1984.

"L-am cunoscut pe Orban când am creat această fundație, căci ea a sprijinit formarea Fidesz (în 1988)", își amintește miliardarul. "Am fost în contact în cursul unei foarte lungi perioade" și "toată lumea știe că noi i-am oferit lui Orban o bursă de studiu la Oxford", spune Soros.

Devenit în ultimii ani un admirator al președintelui rus Vladimir Putin, Viktor Orban promovează un stat "neliberal" și o linie dură împotriva migranților, notează AFP.

Acuzat în mod regulat de derive autoritariste, premierul ungar, care va candida pentru un al treilea mandat consecutiv în aprilie, și-a intensificat de la revenirea sa la putere în 2010 provocările în raport cu UE, a cărui țară este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale.

În cadrul unei măsuri avându-l ca țintă pe Soros în special, el a făcut să fie adoptată în luna iunie o lege ce obligă organizațiile neguvernamentale care primesc peste 24.000 de euro finanțare din străinătate pe an să se supună unei înregistrări specifice, fapt ce a provocat deschiderea unei proceduri de 'infringement' de către Bruxelles.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul Halep ia turnuri dramatice. Verdict schimbat când s-a aflat identitatea jucătoarei, scriu americanii

2 Sports Illustrated publică o informație care dinamitează cazul Halep

3 VIDEO Dramoletă PSD / Amanta lui Buzatu a început să țipe și i s-a făcut rău în timpul flagrantului, când a fost dată jos din mașină de mascați

4 Ultima știre despre fata cea mare a lui Gabi Balint este că a renunțat la sutien...

5 VIDEO Controverse după ce tânăra generație a aflat că Aguilera a concurat la Cerbul de Aur și a plecat acasă învinsă de Narcisa Suciu